SCANDINAVISCHE VERENIGING TWENTE

Nieuwsbrieven van 2018

brug

Vrijdag 12 januari 2018
Hoe IJsland werd wat het is.
De ontwikkeling van nationale identiteit
tussen de Middeleeuwen en nu
Kim Middel

STEFANS-HOF, Grotestraat 207 , Borne
aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Entree niet-leden en introducés: € 4,--
Voor informatie, afmelden, hulp, noodgevallen: tel. 06 51 24 86 69

IJsland, het land van cultuur. Je hoeft maar een IJslands geschiedenisboek, een IJslandse krant of een brochure over het land te openen of je leest iets over de eeuwenoude cultuur waarop het land zich graag laat voorstaan.
Als getuigen hiervan worden altijd de sinds de Middeleeuwen vrijwel onaangestaste taal en het middeleeuwse literaire erfgoed aangehaald.
Maar was dit altijd al zo? IJsland was immers van 1262-1264 tot 1944 een onderdeel van het Noorse en later Deense rijk, niet bepaald een situatie waarin de eigen cultuur voorop stond of men die kon gebruiken om zichzelf te profileren.
En toch slaagden de IJslanders er wonderwel in zichzelf op het internationale toneel een plaats te verschaffen en een identiteit aan te meten. Hoe dit mogelijk was, met welke middelen en welke gevolgen hun keuzes voor de huidige IJslandse identiteit hadden hoopt de spreker u in deze lezing te kunnen schetsen.

kim

contributienota

Nieuwe leden

Gerrit en Diny Ligtenberg zijn lid van onze vereniging geworden. Hartelijk welkom!

Volgende bijeenkomsten in 2018

9 februari, 9 maart, 13 april, donderdag 17 mei (Jubileumviering)

Natuurlijk alles onder voorbehoud.

Nieuwe Noorse kroon-biljetten

De Noorse Bank heeft nieuwe bankbiljetten uitgegeven. De oude bankbiljetten van 100 NOK en van 200 NOK vervallen op 30 mei 2018, zie ook op de beginpagina van onze website.
Ons bestuurslid Bob Verschoor heeft aangeboden om voor allen die dat wensen de (papieren) Noorse kronen bij een bank in te wisselen en ieder z’n inleg in euro’s terug tegeven. Daarvoor moet men vóór 1 februari 2018 z’n oude kronen bij Bob inleveren.

Nieuwe leden voor het bestuur gevonden

Op de eerstvolgende ALV in februari 2018 zullen Inge van Gemert en Leo van Gemert aftreden als bestuurslid. Leo blijft wel onze webmaster. We hebben dus twee nieuwe bestuursleden nodig.
Gelukkig hebben twee van onze leden zich intussen bereid verklaard om toe te treden tot het bestuur. Het zijn Harko Bouwens en Yvonne Ponsteen.
Met uw goedkeuring kunnen zij in de ALV van februari daadwerkelijk geïnstalleerd worden en dan zijn we als bestuur weer compleet.

Nieuw: uitleen boeken

Sinds enige tijd heeft de SVT een aantal boeken in eigendom.
Deze zijn als presentexemplaar in ons bezit gekomen.
Tijdens onze bijeenkomsten zullen we voortaan de boeken klaarleggen bij de ingang, waar de registratie van bezoekers plaatvindt. Geïnteresserden kunnen dan de boeken inkijken en eventueel een boek enkele weken lenen om thuis te lezen. Het gaat om de volgende boeken:

De kat van Dovre en andere Noorse volkssprookjes

Asbjørnsen en Moe

De paarden van Tarkovski

Pia Tafdrup

Tussen de rendieren geboren

Lilian van Bael

Zwarte ogen

Thijs Feuth

De zeven broers

Aleksis Kivi

Jubileumviering 40 jaar Scandinavische Vereniging Twente

Op 18 januari 1978 is onze vereniging officieel opgericht.
Wij vieren dat op donderdag 17 mei 2018 op grootse wijze in en rondom het Natuurvriendenhuis Krikkenhaar te Bornerbroek.
Het is ook een bijzondere dag in verband met Grunnlovsdag (Norges nasjonaldag).
De jubileumcommissie heeft een grandioos programma georganiseerd met vele gezellige activiteiten.
Het programma zal duren van 11:00 tot 19:30.
De vereniging heeft voor de viering van het jubileum een bedrag gereserveerd. Dit is niet voldoende om alle kosten te betalen. Wij willen nl. ook een lunch en een buffet aanbieden in Scandinavische sfeer.
Wij vragen daarom aan de deelnemers een extra bijdrage van € 25,00 per persoon.
Het zal voor ons erg fijn zijn om te weten op hoeveel deelnemers wij op 17 mei kunnen rekenen.

Met enkele muisklikken kunt u zich hier aanmelden:

http://www.svtwente.nl/vraag_jubileum.html (klik erop of kopieër de link in uw browser).

Heeft u geen computer of lukt het niet? Bel dan Arie Willigenburg, tel. (0546) 86 09 73

- Scandinavië leeft in Twente -

Ondervindt u onverwachte problemen bij het bereiken van Stefans-Hof? Bel 06 51 24 86 69. Iemand van het bestuur haalt u dan op. Indien nodig is een rolstoel beschikbaar.

Deze nieuwsbrief vindt u ook altijd op onze website www.svtwente.nl onder www.svtwente.nl/nieuwsbriefActueel.html