terug naar Archief


LEZINGEN EN BIJEENKOMSTEN VAN 2006

map

- Op 20 januari 2006 opende een Zweeds boekenclubje het nieuwe jaar met BOKSLUKARNARS UNDERBARE RESA GENOM SVERIGE
Een bijzondere reis werd het zeker voor de leden en introducés. De dames clubleden hadden er werk van gemaakt. Elkaar afwisselend namen ze ons als Nils Holgerson mee van het zuiden naar het uiterste noorden van Zweden. Onderweg belichtten ze de literaire werken en/of de schrijvers/schrijfsters uit de verschillende landsdelen, waar we overheen vlogen.
Kaarten, voor ieder een schriftelijke toelichting en een powerpointpresentatie ondersteunden deze uitermate boeiende en enthousiast gebrachte 'voorstelling' van, zoals ze zelf aankondigden, proza, poëzie, muziek en beeld. Door de leden voor de leden met dank aan allen die hieraan hun steentje hadden bijgedragen.

- 10 februari 2006, Algemene ledenvergadering met na de pauze TIL FOTS I SETESDALHEIENE DOOR ONS LID DRS ARIE M. WILLIGENBURG
Te voet door het Setesdal, een geliefd vakantiegebied van Nederlanders die met de veerboot Hirtshals-Kristians en naar Noorwegen gaan. Dit gebied leent zich goed voor kortere of langere voettochten door de natuur. De Norske Turistforening en vooral de plaatselijke Kristiansand og Opplands Turistforening onderhoudt en beheert er meerdere wandelroutes en overnachtingshutten. Wij kregen van Arie de nodige informatie over het gebied te horen en de vele mooie beelden spraken voor zich. Voor de natuurwandelaar een uitstekend doel voor een volgende vakantie en niet eens zo heel ver van huis.

- 17 maart 2006, RONDJE IJSLAND MET HET ECHTPAAR POELMAN
Van onze leden de heer en mevrouw Poelman mochten we weer het een en ander vernemen over hun reizen naar IJsland. Met de eigen camper ging het naar Hanstholm in Denemarken en daar op de veerboot. Eerst naar de Faer-öer met een verplicht oponthoud van twee dagen, want de veerboot maakt eerst nog een uitstapje naar Ber- gen in Noorwegen. Dan wordt de zeereis vervolgd naar de haven van Seydisfjördur aan de oostkust van IJsland. Vanaf hier ging de rondreis om de noord, tegen de wijzers van de klok in, en via Reykjavik over de zuidelijke ringweg terug naar de veerboot. Dat de heer Poelman deze lezing goed had voorbereid bleek wel uit de hoeveel- heid wetenswaardigheden die hij ons bij de vele mooie plaatjes wist te vertellen. We zagen en hoorden over de geysirs, watervallen en gletsjers en ook de zijpaden, als ze berijdbaar waren zonder vierwielaandrijving, waren niet geschuwd. Het prachtige en kleurrijke landschap met zijn door de lavastromen grillig gevormde gesteenten kwam ruimschoots aan bod. Het echtpaar Poelman wist hiermee de leden en introducés te boeien.

- 7 april 2006, Rob Lehr, LAND EN VOLK VAN ZUIDELIJK NOORWEGEN
Ervaringen van een reis langs de zuidkust van Noorwegen, naar Stavanger en de eilanden in de Skudenes- en de Boknafjord, waren de basis voor deze lezing van Rob Lehr. Maar ook een dagtocht naar de Lysefjord en de im- posante klimrots Preikestolen (de Preekstoel) en enkele van de zuidelijke dalen, zoals het Sirdal en het Setesdal kregen we te zien. We reisden over de hoogvlakte Sirdalsheiane bezochten het staafkerkje van Heddal en de stad Skien. Zelfs kwamen allerlei herinneringen aan de beroemde schrijver Henrik Ibsen aan bod, waar we later dit jaar nog veel meer van zouden horen.

- 19 mei 2006, Norges Nasjonaldag door Lia Kok en Ben v Bokhoven 'NAAR HOGERE SFEREN OVER DE NATUUR IN LAPLAND'
We gingen deze lezing naar Lapland, het land waar de zon 's winters slechts spaarzaam opkomt in het zuiden, maar 's zomers haast niet onder wil gaan in het noorden. Met drie projectoren volgden we begeleid met muziek, in overvloeibeeld de zwanen, die een tussenlanding maken in de omgeving van het Zweedse Örebro, als ze in het vroege voorjaar op weg zijn naar hun broedgebieden in het noorden.
We zagen dat in dat noorden Jukkasjärvi dan nog in winterse sferen verkeert en dat in Kautokeino in Noorwegen, de Samen met hun rendieren, op hun eigen wijze het paasfeest in winterse sferen vieren. De bloemenpracht op de toendra en de vele vogels op het Varanger schiereiland kwamen ruimschoots aan bod.
We zagen de uitbundige herfstkleuren in de tijd dat de zon weer ondergaat en de vorst zijn intrede doet. En we eindigden met de ijskoude winterse nachten, waarin zich onder de heldere sterrenhemel het spetterende spektakel van Aurora Borealis, het noorderlicht, openbaarde voor de introducés en leden.

- 15 september 2006, Charles de Jong, Beluga Adventures SPITSBERGEN
De eilandengroep Spitsbergen halverwege de Noordkaap en de Noordpool was het reisdoel van deze avond. De Nederlandse naam vindt zijn oorsprong in de ontdekking, in 1596, door Willem Barentsz. Naast de expeditie en walvisvaarthistorie, is hier ook een ongekende rijkdom aan arctische planten en te vinden. Samen met indrukwekkende landschappen, het bijzondere licht, de stilte en de onmetelijke ruimte vormen zij de ingrediënten voor een unieke ervaring. Hiervan mochten de aanwezige leden en introducé meegenieten. Dit alles werd uitvoerig belicht en toegelicht door de heer de Jong van Beluga Adventures. Hij vertelde hoe je er vroeger kwam en hoe je nu naar deze eilandengroep kunt reizen. Ook de walvisvaart, de kolenmijnen, de walrussen en de ijsberen passeerden de revue, al kan ook Beluga geen garantie geven dat de ijsberen tijdens de door Beluga georganiseerde reizen ook worden gezien.

- 13 oktober 2006, Erika Jägers, SAMISCH TINDRAAD
Anders dan anders was deze avond. Luisteren en kijken we meestal aandachtig naar wat ons geboden wordt, deze avond werd verwacht dat we ook zouden meedoen. Erika Jägers liet ons kennismaken met de Samische (Lapse) tindraadtechniek. Haar interesse voor de Samische tindraadtechniek, tenntrådsbroderi, is begonnen in 1992 tijdens de opleiding mens, natuur en techniek aan de volkshogeschool in Sveg, Zweden. Tenntråd is een van tin gesponnen draad, die de basis voor vlechtwerk vormt of waar je mee kunt borduren op stof of leer. Van de vlechten maakt ze sieraden door ze op rendierleer vast te zetten. Het borduurwerk gebruikt ze voor sleutelhangers, tasjes e.d.
Voor de pauze vertelde Erika ons het een en ander van de technieken en andere bijzonderheden. Na de pauze konden we zelf aan de slag om een sleutelhanger met tindraad te versieren. Hiervan werd ruimschoots gebruik gemaakt en als de deelnemers even niet wisten hoe het verder moest, was Erika present om ze met raad en d(r)aad bij te staan.

- 17 november 2006, DE VROUWEN VAN HENRIK IBSEN - MUZEN EN INSPIRATOREN door Janke Klok
Ibsens toneelstukken en vrouwenfiguren maakten veel indruk toen ze aan het eind van de negentiende eeuw op de Europese podia verschenen. In Nederland is het onder andere Ina Boudier Bakker die in De Klop op de deur (1930) verwoordde dat met Ibsens stem een nieuwe tijd in Nederland was aangekomen. Zo raakte de naam van Henrik Ibsen onlosmakelijk verbonden met de komst van de moderne tijd en toneelstukken met bijzondere vrou- wenrollen. Ze zorgden voor commotie bij het literaire establishment en inspireerden tot een openbaar debat. Janke Klok wist ons de hele avond te boeien met haar verhalen over de vele vrouwen die een bijzondere invloed hebben gehad op het leven van Ibsen. Opmerkelijk was dat het vooral zijn kleindochter is geweest die deze vrouwen nader voor het voetlicht heeft gebracht.

- 16 december 2006, LUCIA
Gelukkig kwam het toch nog allemaal goed. Maar het was vooraf wel even spannend. Het begon dat 'onze Lucia tåg' dit jaar niet hoefde op te treden bij Ikea. De organisatrice had er dit jaar voor gekozen haar eigen gezel- schap dat andere jaren elders optreedt, in te zetten bij Ikea Hengelo. Een teleurstelling voor Karin en haar tågleden en ook voor onze SVT-kas.
De versiering was weer anders, de zaalindeling idem, maar de tåg liet zich als van- ouds weer van zijn of misschien beter gezegd haar kant zien. Lof aan organisatie en deelneemsters/ers. Het muzikale kwartet onder leiding van Anneke Goudkuil bracht sfeervolle melodieën ten gehore, er waren weer erg veel pepparkaker, bullar en lusekatter die er met smaak ingingen gevolgd door de onvolprezen glögg uit eigen 'keuken'. Onze eigen leeftijd bood de gelegenheid terug te kijken naar een 'ver' verleden namelijk naar video- beelden van de Luciaviering 1990 in het Swafert. En traditiegetrouw was het Marjolein die voor kinderen een prachtig verhaal voorlas waarnaar door de ouderen met open mond werd geluisterd. Kortom een gezellige geslaagde Lucia 2006.


logo

terug naar Archief