Bibliotheek

Een aantal leden heeft een gigantische verzameling Scandinavische boeken. Bent u op zoek naar een bepaalde uitgave? Mail de webmaster of maak gebruik van het Contact formulier.

Scandinavisch Boekennieuws en Tips

- De zeven broers,  van Aleksis Kivi

Het boek is een metafoor voor de verzelfstandiging van Finland (op 6 december 100 jaar geleden).

Opnieuw vertaald, Uitgeverij Athenaeum

zeven broers
klik voor uitgebreide informatie

- Gratis e-book:

Noorsche Mythen uit de Edda’s en de Sagen

Door H. A. Guerber
Bewerkt door Dr H. W. Ph. E. v. d. Bergh v. Eysinga.

Tweede druk.
Zutphen.—W. J. Thieme & Cie.

noorse mythen
klik op het plaatje voor vertoning in de browser

download dit boek als .epub voor de e-reader

- De Noorse Boekenwinkel

Op de website van De Noorse boekwinkel vindt u een zeer gevarieerd aanbod aan nieuwe en tweedehands Noorse boeken. Zowel lesmateriaal als lectuur is hier te vinden.

Klik op logo
boekwinkel

- Dichten met Bragi en de goden

Stan Barmentloo
Koning Thialf, donderdag en het walhalla. Deze drie begrippen vinden allemaal hun oorsprong in de mythologie van de Vikings, de Noordse mythologie.

In deze dichtbundel wordt kennis over deze Noordse mythologie verwerkt in prachtige verhalen en gedichten (inclusief toepasselijke illustraties), gedichten die oorspronkelijk in het Zweeds geschreven zijn.

Deze bundel is er voor liefhebbers van poëzie, liefhebbers van de Zweedse taal en mensen die eindelijk eens willen kennis maken met de mythologie van het Noorden

bragi
klik op plaatje

Bericht van de schrijver:

Allereerst zal ik mij even kort voorstellen: mijn naam is Stan Barmentloo en ik bevind mij momenteel in het examenjaar van het gymnasium te Apeldoorn. Naast voorbereiden op de examens heb ik dit jaar ten behoeve van het gloednieuwe honoursprogramma voor zelfstandige gymnasia een boek geschreven over de Noordse/Scandinavische mythologie. Dit heb ik gedan omdat ik groot liefhebber ben van Scandinavië, en dan vooral Zweden. Voor ditzelfde honoursprogramma heb ik dan ook het afgelopen jaar de Zweedse taal geleerd. Dit heb ik in dit boek verwerkt door een aantal gedichten te schrijven in het Zweeds over de mythologie en deze te vertalen in het Nederlands. Zo bevat mijn boek gedichten die in vrij eenvoudig Zweeds geschreven zijn en is op de volgende pagina altijd een volledige vertaling gegeven. Daarnaast kunnen de lezers kennis maken met de mythologie van het noorden. Verder is mijn boek te koop als e-book voor slechts €0.99 en er is al een papieren variant voor €3.49.

- Het vierde deel van Knausgård is uit!

Na Herfst, Winter en Lente is nu het slotdeel Zomer verschenen.

knausgard

uitgever: De Geus

- De Paarden van Tarkovski

Pia Tafdrup
‘Ik zie mijn leven als een getuigenis van de tijd waarin ik geleefd heb en ook al maak ik gebruik van mijn eigen leven, ik geloof dat het zo algemeen is dat anderen er hun eigen leven in kunnen lezen, zodat het een herkenning wordt van de tijd.’

paarden

- Tussen de Rendieren Geboren

Lillian van Bael
De vlucht is het eerste deel uit de reeks Tussen de rendieren geboren, dat zich afspeelt tijdens de Grote Noordse Oorlog rondom het jaar 1700. Voor de Sámi – in de volksmond Lappen genoemd – is dit een moeilijke tijd. Ze overleven dankzij hun rendieren en trekken hiervoor naar voedselrijke gebieden. Hun nomadische bestaan in Noorwegen wordt echter bemoeilijkt door de oorlog en door boeren die zich in toenemende mate in het trekgebied van de rendieren vestigen.

rendieren

- Qivittoq, Verhalen uit Groenland

Ole Korneliussen
Qivittoq. Verhalen uit Groenland bevat vijf korte verhalen van de Groenlandse auteur Ole Korneliussen (*1947). De verhalen verschenen oorspronkelijk in 1992 onder de titel Uumasoqat (Het andere dier) en werden door de auteur zelf in het Deens herschreven (Det andet dyr, 1998). De bundel werd in 1999 genomineerd voor de Literatuurprijs van de Noordse Raad.

groenland

- Zweden - Het land van Johnny Ohlsson en de raggarbilar

Zweden is een raadselachtig land, dat zijn geheimen niet snel prijsgeeft. Fotograaf en schrijver Peter Timmerman doorkruist het  land op zijn fiets en legt niet alleen de intieme natuur vast, maar ook steden, dorpen en het sobere winkeltje van Johnny Ohlsson. Leuk boekje. Een aanrader!

zweden

Cool - Wat wij kønnen leren van Scandinaviërs

Een boek vol inspirerende verhalen waarom ze in het Noorden zo goed zijn in design en nieuwe technologie, een minister op een werkdag na de lunch gerust gaat zwemmen met  haar dochter, enz. Leuk en interessant boek van Martin Vos, Gert-Jan Hospers en Marco Krijnsen.

cool

- De Verspringer

In 2008-2009 heb ik een cursus Noors gevolgd, samen met mijn vriendin Corrie. In 2011 heb ik uiteindelijk de stoute schoenen aangetrokken en ben naar Noorwegen geemigreerd. Over dit proces, alles wat ik tegenkwam heb ik een boek geschreven: 'De Verspringer'.
Franke Visser

verspringer

- Voor Zweden-enthousiasten:

Website van E-BÖCKER FRÅN AKADEMIBOKHANDELN OCH BOKUS.
Als je je bij deze website aanmeldt, dan kun je via creditcard goedkoop Zweedse E-books downloaden. Voor diegene, die zijn Zweeds lezen op peil wil houden, is dit een goedkope manier om Zweedse boeken via de laptop of de E-reader te lezen. Ook prettig als je op vakantie bent en je niet je hele camper/caravan met boeken vol wilt proppen.
Klik op het logo:

dito

bokus

- Uitgeverij Wilde aardbeien.

Dit is een uitgeverij die naar het Nederlands vertaalde Scandinavische literatuur uitgeeft. Voor de website klikt u op onderstaand logo.

svin

- Het kwartaalblad Nordic geeft steeds uitgebreide boekentips.

Nordic selecteert de leukste uitgaven die al zijn verschenen of binnenkort worden uitgebracht.