akseli
Akseli
Gallen-Kallela

akseli
Åland
Finse Provincie

Oiva Toikka
Glas,
Oiva Toikka

helsinki
Helsinki
.

kerimaki kerk
Kerimäki
.

Kotka
Kotka
.

kuhmo
Kuhmo
.

Kuopio
Kuopio
.

koli
Natuurpark
Koli

 

Punkaharja
Punkaharja
(Retretti)

Raatte
Raatte

rotstekening
Rotstekeningen
Hossa

Silent people
Suomussalmi
.

Vuonisjarvi
Vuonisjärvi
.

 

 

 

Klik op een plaatje (FIN)


Iets over Åland (FIN)

Åland is een eilandengroep die een autonome status binnen Finland heeft.
Åland heeft een eigen parlement, een vlag en volkslied. De postdienst van Åland geeft ook postzegels uit. Het volkslied van Åland staat op de website pagina Traditionele Feesten.

De postroute van Turku in Finland naar Stockholm in Zweden liep vroeger over Åland. Er is zelfs een klein museum aan gewijd en ter herinnering is er nog een jaarlijkse roeiwedstrijd tussen Grisslehamn in Zweden en Eckerö in Åland.

De websites op internet eindigen met .ax. Ook de kentekenplaten van auto’s zijn Ålands. Vanuit Stockholm, Kapellskår en Grisslehamn in Zweden gaan veerdiensten naar de archipel van Åland. Ook vanuit Finland en Estland zijn er veerdiensten.
Op Åland vind je goede wegen en op veel plaatsen zijn er fietspaden. Langs de wegen is een rijke plantengroei met veel orchideeën. Het is er heerlijk rustig. We zagen er dagelijks reeën, kraanvogels en soms zeearenden.

Er is een goed georganiseerd vervoer tussen de eilanden. De dienstregelingen vind je op www.alandstrafiken.ax.
De winkels waar je in euro’s kunt betalen zijn goed voorzien. Niet elk dorp heeft een winkel, soms moet je grote afstanden rijden.

Åland heeft een oude rijke geschiedenis waar meerdere landen bij betrokken zijn geweest. Bekend zijn Zweden en Finland, maar ook de Russen zijn er de baas geweest. In de Middeleeuwen kwamen er ook nog Oost-Friezen, Denen en Duitsers.
Natuurlijk moeten we ook de Vikingen niet vergeten!

Arie en Adrie

aland

aland

aland

aland

aland

Gratis tellen en statistieken voor uw website op www.motigo.com