zweden
terug naar overzicht (FIN)


Rotstekeningen bij Hossa  (FIN)

Dicht bij Hossa (langs de weg 843) is een groot natuurgebied (Hossa Hiking Area). Hier zijn in 1977 rotstekeningen ontdekt. Toen het meer bevroren was hebben skiƫrs de tekeningen bij toeval ontdekt. De tekeningen zijn door de samenstelling van de rots voorzien van een oxide laag, waardoor een permanente beschermlaag is ontstaan. Wat de exacte samenstelling van die verf was is nog steeds onbekend. Ook de leeftijd is moeilijk te achterhalen. Mogelijk tussen 5000 en 2000 BC.

Deze rotstekeningen zijn dus met verf gemaakt (paintings). Op meer plaatsen in Scandinivië zijn rotstekeningen gevonden, maar die zijn meestal in de rotsen gehakt (carvings).

Na 10 km met de auto het natuurgebied "Hossa Hiking Area" ingereden te zijn (gedeeltelijk zand en grind weg), hadden we nog een wandeling van 2,5 km door het bos voor de boeg, door heuvelachtig gebied. Een mooie wandeling, die opzich al de moeite waard was.
Langs de rotswand waarop de tekeningen zijn ontdekt, is een vlonder gemaakt om ze te kunnen bekijken. Waarschuwingsbordjes vertellen ons om met niet meer dan 5 personen tegelijk op de vlonder te zijn, om veiligheidsredenen. Buiten ons tweeën was er niemand, dus zonder gevaar konden we ruim genieten van deze bijzondere figuren.
Opvallend zijn de driehoekige koppen van de afbeeldingen van mensen.

rotstekening 1

rotstekening 2

rotstekening 3

rotstekening 5

Inge en Leo