Anekdotica

De Beste mop van 2009 komt uit Zweden!

Reader's Digest heeft in 2009 een wedstrijd georganiseerd voor de 'Beste grap ter wereld'. Deze wedstrijd is gewonnen door de Zweed Jörgen Jönsson, aldus een bericht in de Telegraaf van 11 november 2009. Wereldwijd ontving men 15.000 inzendingen. Een Nederlandse inzending eindigde op de achtste plek.

De winnende Zweedse mop over een arrogante yup en een kordate boer:

Tijdens de jacht op het platteland richt een goed geklede man uit Stockholm zijn geweer en schiet een eend neer. Deze landt echter op een akker en de boer claimt de prooi. Omdat beiden de eend willen hebben, oppert de boer om het geschil op ouderwetse wijze op te lossen. ”Ik trap jou zo hard als ik kan in je kruis en daarna is het jouw beurt”, legt hij uit. “Wie het minste piept, krijgt de vogel.”
De yup gaat akkoord. Dus de boer neemt een aanloop en trapt keihard in de edele delen van de man die vervolgens op de grond neerstort. Na twintig minuten, als het de man lukt om op te staan, hijgt hij:
“Mijn beurt.”  “Nee,” zegt de boer terwijl hij wegloopt. “Je mag de eend houden.”

Op de 8e plaats de Nederlandse Moppentopper:

Een knappe vrouw en een verkoper zitten in het vliegtuig. De vrouw is moe en wil wat slapen, maar de verkoper stelt haar voor een spelletje te spelen. De dame weigert en draait zich om om wat te slapen, maar de verkoper dringt aan.
“Luister,” zegt hij, “je mag de ander een vraag stellen. Wie het antwoord niet weet, moet de ander 5 euro geven. ” Opnieuw weigert de vrouw en probeert zich wat te netstelen. De verkoper probeert wederom:
“We spelen het als volgt. Als jij het antwoord niet weet, geef je mij 5 euro, als ik het antwoord niet weet, krijg jij vijftig euro.”  “Vooruit dan,” zegt de vrouw en speelt mee. De verkoper begint met een vraag: “Hoeveel bedraagt de afstand tussen de maan en de aarde?“
De dame trekt haar portemonnee en geeft vijf euro aan de verkoper. Die glundert en zegt: “Nu is het jouw beurt om mij iets te vragen.”
De vrouw denkt even na en vraagt dan: “Wat gaat met drie poten de berg op en komt er met vier poten weer vanaf?”  De verkoper denkt heel diep na: hij weet het niet. Hij neemt zijn laptop en googlet wat, maar vindt het niet. De knappe vrouwe is intussen in slaap gevallen. Hij zoekt een hele poos op internet, maar vruchteloos. Uiteindelijk maakt hij de vrouw wakker, neemt hij zijn portemonnee en geeft haar 50 euro. Ze stopt het geld weg en draait zich weer om om verder te slapen, wanneer de verkoper vraagt:
“Wat was het antwoord op de vraag?” De vrouw neemt zwijgend haar portemonnee en overhandigt de verkoper 5 euro.

Foto: Jens Karlsson/Bildbyrån i Göteborg

Zweedse ikonen

Herkent u de types als "De Viking", "de Zweedse kok" (muppet show) en "Inga from Sweden"?

ikonen