Lezing over Spitsbergen

De lezing was op vrijdag 13 november 2015, maarten loonen
Stefans-Hof in Borne

Presentatie van dr. Maarten Loonen, Arctisch centrum Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Voor deze avond hebben wij Maarten Loonen, ecoloog van de Rijksuniversiteit Groningen, bereid gevonden ons te vertellen over zijn ervaringen op Spitsbergen. Jaarlijks verblijft hij daar in de zomer een paar maanden om onderzoek te doen.

9-daagse expeditie

Tussen 19 en 28 augustus 2015 heeft hij de expeditie van het Arctisch Centrum van de RUG naar het eilandje Edgeøya geleid, een onbewoond eiland aan de oostkant van Spitsbergen Er gingen in totaal 70 Nederlanders mee. In 1968 en in 1977 zijn daar ook onderzoekers geweest en van elk van die reizen waren nu ook weer drie deelnemers van de partij. De expeditieleden verbleven op het expeditieschip (de Ortelius van Oceanwide Expeditions) omdat het aan land nogal gevaarlijk is door de ijsberen die daar leven.

Het doel van de expeditie was de invloed van menselijk handelen op het klimaat te onderzoeken. Naast wetenschappers waren ook bekende Nederlanders van de partij. Hun deelname heeft voor extra publiciteit gezorgd en aansluitend daaraan voor aandacht voor klimaatverandering.

Meer informatie op de website van Netherlands Scientific Expedition Edgeøya Spitsbergen: www.sees.nl

Maarten vertelt in onderstaand filmpje waarom die expeditie belangrijk is.

Nederland gaat op expeditie | The Dutch go on expedition

Op Maartens website www.maartenloonen.nl is nog veel meer informatie te vinden. Bijzonder is o.a. de film "Kennis voor een duurzame Noordpool".

Op de website van Vroege Vogels staat een filmpje over de expeditie van 1968, alsmede het interview met Dr. Louwrens Hacquebord, hoogleraar Arctische en Antarctische Studies bij het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen. Louwrens is ook mee geweest op de Expeditie Spitsbergen van augustus 2015.

Scandinavische Vereniging Twente sponsort noordse stern Vikingnoordse stern

De beloning voor het optreden van Maarten Loonen voor de SVTwente op 13 november was wat ongebruikelijk. Maarten vroeg ons om in plaats van het betalen van een honorarium een noordse stern te sponsoren en na overleg binnen het bestuur zijn we daarmee akkoord gegaan.

Voor het bedrag dat wij betaalden wordt een noordse stern uitgerust met een geolocator. Dat is een zendertje waardoor de reis van de vogel van Spitsbergen naar de Zuidpool en terug wordt vastgelegd.
Als sponsor mochten wij de vogel een naam geven en wij kozen voor de naam Viking.

Maarten heeft ons op 13 november al meer kunnen vertellen over de reis die onze vogel heeft afgelegd. Op 14 juli 2014 kreeg Viking ook al een geolocator en op 2 juli 2015 is hij teruggevangen op een nest en, dankzij onze steun, voorzien van een nieuwe geolocator.
De route die hij het afgelopen seizoen naar de Zuidpool vloog is dus al een keer vastgelegd. Maakt hij die enorme reis nog een keer?

Maarten met "onze Viking"?

stern     stern      stern

Meer informatie over de noordse stern vindt u op Wikipedia