Uppsala, in het voetspoor van Linnaeus.

 

Carolus Linnaeus (of Carl Linnaeus, en nadat hij in de adelstand was verheven: Carl von Linné) werd op 23 mei 1707 geboren in Råshult bij Stenbrohult in Zuid-Zweden en stierf op 10 januari 1778 in Uppsala. Linnaeus was een Zweedse arts en plantkundige (dit was toentertijd hetzelfde) en bioloog. Tevens was hij geoloog.  Hij voerde de binominale nomenclatuur in en publiceerde Systema Naturae, waarmee hij de basis legde voor de moderne, wetenschappelijke taxonomie.

In juni 1735 vertrok hij naar Nederland om kort daarna te promoveren aan de universiteit van Harderwijk. Tot oktober 1737 werkte Linnaeus in De Hartenkamp bij Heemstede onder andere aan een catalogus van de collectie, het herbarium en de bibliotheek

In 1738 vertrok Linnaeus voorgoed naar Zweden, eerst als arts in Stockholm, om daarna in 1741 hoogleraar botanie te worden in Uppsala. Hij stierf in januari 1778, waarna zijn zoon Karl zijn taken overnam tot hij vijf jaar later ook stierf. De weduwe Linnaeus verkocht de boeken, manuscripten en specimen aan Sir James Edward Smith na wiens dood, in 1828, de gehele collectie ondergebracht werd bij de Linnean Society of London.

De lezing bestaat uit een aantal onderdelen:

Gamla Uppsala: Het oude centrum van Uppsala met de koningsgraven en de oude kerk uit van 1164, in de huidige vorm van na 1400, nadat de kerk twee keer door brand was verwoest. In Gamla Uppsala was de eerste kerk van Uppsala en de residentie van de eerste Zweedse aardsbisschop. Het centrum van Uppsala is naar het zuiden verplaats omdat de belangrijkste verkeersader, de rivier, dichtslibde door de stijging van de bodem.

Vlak erbij ligt Disagården, een nederzetting met gebouwen uit de 19de eeuw die uit de omgeving hierna toe gebracht zijn.

Uppsala: Hier bezoeken we eerst zijn huis met de oude hortus die door Linnaeus weer in ere hersteld werd. Via een wandelingetje door de stad, via het kasteel en de universiteitstuin, gaan we naar de nieuwe hortus botanicus. Hierbij veel aandacht voor de gebouwen, maar vooral voor de bloemetjes.

Hammerby en Sävja: Daarna gaan we buiten Uppsala de 2 buitenverblijven van Linnaeus bekijken, Hammerby en Sävja. Bij elk had hij een botanische tuin, waar hij zijn studenten onderwees en van waaruit hij met zijn studenten ging wandelen naar de stad.

Fjälnora en Linéstigen, een wandelingetje vanuit onze camping en één van de wandelingen die Linnaeus maakte met zijn studenten, vlakbij Gamla Linköping.

Ten noorden van Uppsala bekijken we nog even Sätuna säteri, de kerk van Björklinge, en de Ulla watermolen.

IJzerindustrie: Als er nog tijd is nemen we nog even een kijkje naar twee oude ijzerfabrieken, Välnora bruk en Bennebol bruk, waarbij onderweg nog even een fornborg beklommen wordt.

 

 


Life of Linnaeus

Youth and early education, 1707-1727
Lund 1727-1728
Uppsala 1728-1731
Friendship with Pehr Artedi 1729-1735
Lapland journey 1732
Further student years at Uppsala 1733-1735
Years abroad, mostly in Holland 1735-1738
Medical practice 1738-1741
Professorship at Uppsala 1741-1772
Decline and death 1772-1778

Carl Linnaeus (Carl von Linné)

Carl von Linné, Alexander Roslin, 1775. Currently owned by and displayed at the Royal Swedish Academy of Sciences.

 

 

The Coat of Arms of Carl von Linné. feathuring his favorite plant named in his honor, Linnaea borealis.

 

Wedding portrait of Linnaeus painted by J.H. Scheffel in 1739. Considered scandalous because he is showing some abdominal skin.