terug naar Archief


 

LEZINGEN EN BIJEENKOMSTEN VAN 2004

map

- 23 januari 2004, Voor en door leden: 'Guldhornene' door Annelise Lohuis, Heksenketels in Finland door Emile van Marion, Decoraties uit de grafheuvel van Oseberg door Åshild Goutbeek-Paulsen, Runenstenen en beeldstenen door Barbro Hilwig.
Dat was een heel spektakel op deze bijeenkomst voor en door leden. Drie spreeksters en een spreker en evenveel projectoren. Gelukkig traden ze niet tegelijk op en kon ook het scherm blijven staan. Een erg leuk initiatief van Annelise Lohuis om als afsluiting van het jubileumjaar vier personen iets te laten vertellen over onderwerpen uit vier verschillende landen. Ze begon zelf met een verhaal over de vondst van de Guldhornene in Denemarken. De betekenis van de mystieke afbeeldingen is nog steeds niet onthuld.
Emile van Marion nam ons mee naar Finland, naar de Hiidenkirnut, de heksenketels, de grote in de rotsen tij- dens de ijstijd uitgeslepen diepe ronde gaten. De decoraties uit de grafheuvel van Oseberg werden uitvoerig belicht en toegelicht door Åshild Goutbeek-Paulsen. Het prachtige houtsnijwerk en de betekenis ervan kwam uitvoerig aan de orde.
Barbro Hilwig sloot de rij met het historische onderwerp de runenstenen en de beeldstenen. Teksten en afbeel- dingen vertellen ons over het verleden. Het zijn de nieuwsberichten en stripverhalen van een lang vervlogen tijd, zo liet Barbro ons weten. Een zeer geanimeerde avond waar alle aanwezige leden en gasten met volle teugen van hebben genoten.

- 20 februari 2004, Algemene ledenvergadering
Van de vergadering is een afzonderlijk verslag gemaakt. Na de pauze nam de heer Poelman ons mee naar Finland. Met de veerboot van Rostock, via Tallin ging het naar Helsinki. Vanaf hier volgden ze de route langs de grens met Rusland. Savonlinna, bekend van zijn opera's in het prachtige kasteel werd aangedaan, maar uiteraard hoorden ze ook het eeuwige zingen van de eindeloze bossen op deze route. Na Rovaniemi ging de terugreis over de Ålandeilanden en vervolgens door Zweden weer op huis aan. Mooie beelden met voor een ieder wel hier een daar een herkenning of misschien erkenning dat ook Finland zeker een bezoek waard is.

- 19 maart 2004, Foto-expeditie naar Spitsbergen door de heer ir. H. van Loon
Ook Spitsbergen heeft intussen enkele keren op ons programma gestaan en is ons daardoor zo langzamerhand niet zo vreemd meer. De heer Van Loon greep de kans om met de boot de Plancius naar dit verre noorden te reizen. Hij maakte er vele prachtige plaatjes waarover hij veel kon vertellen. Een leuke kijk- en luisteravond.

- 16 april 2004, Mevrouw H. van der Wilt, Öland, Gotland en Zuid-Noorwegen
We volgden deze avond aan de hand van mevrouw Van de Wilt de reizen van Linnaeus over Gotland en Öland. Daarna werden we nog getrakteerd op de Peer Gyntroute in Zuid Noorwegen. Dus was het veel mooie plantjes, bloemen, vogels en vlinders, maar ook het landschap en de bebouwing zoals de kerkjes werden niet vergeten. De mooie beelden zullen velen van de leden en gasten op ideeën voor een volgende vakantieroute hebben gebracht.

- 14 mei 2004, Norges nasjonaldag: Tussen Noord-Østerdal en de Zweedse grens, met het meer Femund door de heer W. van der Lugt
Wandelen ten noorden en westen van het Femundmeer, daarvoor, zo liet de heer Van der Lugt ons weten, hoef je geen grote bergbeklimmer te zijn. De hellingen zijn er relatief gezien niet al te steil en de omgeving zeker de moeite waard. De rivieren, beken, moerassen en oude nederzettingen bieden een zeer afwisselend uitzicht met een kleurrijke flora. Oude kustlijnen en eskers uit de ijstijd markeren het landschap. De leden en introducés volgden met interesse het verhaal bij de beelden over een gebied dat niet direct voor iedereen op het reispro- gramma staat, terwijl het toch relatief dichtbij is.

- 19 juni 2004, Sankt Hans
Sankt Hans konden we, zoals we de laatste jaren gelukkig gewend zijn, met een behoorlijk aantal bezoekers weer buiten houden. De bloemen, de vuurkorven, de guirlandes en de stemming maken het steeds weer tot een gezellige en geanimeerde avond. Marco Holmer wist allen te boeien met zijn prachtige verhalen waarnaar sommigen met open mond zaten te luisteren. De hapjes en drankjes vonden gretig aftrek en het deerde niemand dat de kilte van de avond ons noopte het laatste gedeelte binnen te vertoeven.
Een geslaagde bijeenkomst.

- 10 september 2004, Trollen en andere bovennatuurlijke wezens in de Noorse cultuur door mevrouw L. Pyttersen
Trollen en andere bovennatuurlijke wezens kwamen in 19 varianten voorbij, in het verhaal van mevrouw Pyttersen. Hun verwantschap, maar vooral hun betekenis, mochten we vernemen. Al deze wetenswaardigheden waren ontleend aan folkloristische bronnen, legenden, volksverhalen en natuurlijke de sprookjes van Asbjørnsen en Moe. Een boeiend verhaal met plaatjes en muziek waar aandachtig naar werd geluisterd.

- 8 oktober 2004, op het programma stond Symboliek in Zweedse kerkjes door mevrouw Van der Meulen
Helaas moest mevrouw Van der Meulen op het laatste moment verstek laten gaan wegens een ernstige ziekte die op de dag van de lezing zelfs leidde tot een direct operatief ingrijpen. Voor zulke noodgevallen heeft of liever had het bestuur een alternatief achter de hand. Voorzitter Jan Knol toverde een dialezing over Öland en de om- geving van Kalmar op het scherm. Hij vertelde en toonde beelden van de bloemen en planten op Öland en daar- naast over de grafheuvels en borgen rond de stad Kalmar. Toch nog een geslaagde avond.

- 12 november 2004, IJsland door de heer Harberink
De heer Harberink had toch kans gezien een tweetal diaprojectoren te lenen waardoor hij in staat was zijn pre- sentatie in overvloeitechniek uit te voeren. Een boeiend schouwspel van vele mooie plaatjes was ons deel. De verschillende landschappen, ontstaan door de vulkanische activiteiten op IJsland, passeerden de revue. De pro- blematiek en soms ontberingen van wandeltochten in dit onherbergzame gebied kwamen goed naar voren in de aanvullende teksten van de heer Harberink. Dat die ontberingen ruimschoots werden vergoed door de prachtige kleuren van hemel en aarde was ook de mening van de aanwezigen.

- 11 december 2004, Lucia, Stefanshof Borne
De Lucia tåg onder leiding van Karin Ebbers mocht weer optreden in Ikea te Hengelo. Een leuke maar vooral voor de deelnemers ook vermoeiend gebeuren dat de hele middag tot  's avonds 7 uur in beslag nam. Door dit late tijdstip begon bij ons de tåg dit jaar iets later, maar het Duo Noordwest wist de tijd goed met muzikale klanken te vullen terwijl de gasten zich reeds laafden aan de koffie. Het was weer een mooie tåg en de muzikanten vonden het zonde het fraaie gezang met muziek te begeleiden. De lusekatter en pepparkakor waren weer ruimschoots aanwezig en vielen evenals de glögg goed in de smaak. Dit was ook het geval met het verhaal van Pettson dat zoals gebruikelijk door Marjolein werd voorgelezen.


logo

terug naar Archief