terug naar Archief


LEZINGEN EN BIJEENKOMSTEN VAN 2005

map

- 21 januari 2005, Voor en door leden: Scandinavische markt
De bijeenkomst in januari wordt elk jaar verzorgd door de eigen leden. Tijdens de algemene ledenvergadering in februari vorig jaar, deden we het voorstel een 'Scandinavische markt' te houden. Leden die niet direct de behoefte hebben een lezing te houden maar wel graag eens laten zien en wellicht horen hoe zij Scandinavië beleven zouden dan hun spulletjes kunnen uitstallen. We zeiden het al bij de introductie van dit idee: het kan en mag variëren van postzegels tot Dalarna paardjes. Op onze oproep ontvingen we maar liefst van negen leden reacties en daar kwamen op de avond zelf spontaan nog enkele bij. Hierdoor kon een ieder zijn of haar licht opsteken over: fietsen vanaf de Noordkaap, ansichtkaarten maken van foto's, skiën, het Mora-häst, muziek cd's, Noors tin, patchwork, laplandsouvenirs, postzegels of zo maar folders van Scandinavië meenemen. Een avond die anders was dan anders.

- 25 februari 2005, Algemene ledenvergadering
De jaarlijkse algemene ledenvergadering werd bezocht door leden. Van deze vergadering is een afzonderlijk ver- slag gemaakt. Na de pauze mochten we ons verdiepen in de 45 vragen die Ans en Hans van Buuren voor ons hadden bedacht en die ze ons met behulp van dia's voorlegden. Hier werd vol overgave aan meegedaan. De vragen bleken aardig pittig want de hoogste score goede antwoorden bleek nadien 27 van de 45 te zijn. Een leerzame quiz die voor herhaling vatbaar is. Dank aan de samenstellers voor een behoorlijke dosis voorwerk.

- 18 maart 2005, Dhr. Van Gelswijck vertelt over de ontwikkeling van de scheepsbouw en industrie in Scandinavië.
Rond het jaar 1000 speelden de Vikingen een grote rol in noordwest Europa. Deze rol werd onder meer mogelijk, omdat zij schepen wisten te bouwen, waarmee ze grote reizen konden maken. De reizen brachten hen niet alleen in de Middellandse Zee, maar ook naar Noord-Amerika. Over deze schepen en hun invloed op de latere scheepsbouw in Scandinavië vertelde de heer Gelswijck vóór de pauze.
Na de pauze belichtte hij de industriële ontwikkeling van Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken. De industriële revolutie, die rond 1750 begon in Engeland, verspreidde zich daarna over heel Europa, maar verliep in elk land weer anders. Het was een gedegen, maar vrij technische uiteenzetting. Een aantal van de aanwezige leden had dan ook enige moeite om alle details volledig te kunnen volgen.

- 22 april 2005, De heer A. Bay over Hans Christian Andersen als reiziger
In het jaar waarin zijn 200ste geboortedag werd herdacht kon een lezing over H.C. Andersen natuurlijk niet ont- breken. Kent men zijn sprookjes niet, dan kent men wel de man erachter: Hans Christian Andersen (1805-1875). De arme zoon van een schoenmaker en een wasvrouw, die op 14-jarige leeftijd zijn geboortestad, Odense op Funen, verliet om beroemd te worden. Dat lukte inderdaad, maar eerst moest hij veel verdriet meemaken voordat hij tot een 'superstar' werd die op bezoek kwam bij koningen en beroemde en rijke mensen. Het klinkt niet al- leen als een sprookje, dat was het ook, en dat wist  Andersen zelf al, want zijn memoires begint hij met: 'Mijn leven is een mooi sprookje'.  Andersen hield zeker van Denemarken, maar hij reisde ook door heel Europa: meer dan dertig keer verliet hij Denemarken om iets nieuws te beleven in de grote wereld. Soms was hij bang, maar zijn nieuwsgierigheid om nieuwe landen en culturen te zien, dreef hem constant opnieuw op reis, zelfs tot in Azië en Afrika. Een boeiende lezing van de heer Bay.

- 20 mei 2005, Norges nasjonaldag: Dialezing: Noorwegen en Zweden gezien door de ogen van natuur- en wildlifeschilder de heer Gé Nijhuis
De diashow liet, naast de natuur van Noorwegen en Zweden, ook zien onder welke omstandigheden een wildlife schilder zijn werk doet. Zoals het overnachten in een hutje van dennentakken in de uitgestrekte bossen van Zweden, alwaar hij genoot van de roep van een uil, de zang van de Noordse nachtegaal, het kwaken van talrijke kikkers en het schreeuwen van de lynx. Of met volle bepakking door de sneeuw ploeterend. Dat en nog veel meer kregen we tijdens deze lezing, maar vooral diavoorstelling, te zien in een reeks van vele niet altijd erg van elkaar verschillende plaatjes.

- 18 juni 2005, Sankt Hans
Sankt Hans als vanouds een gezellige bijeenkomst buiten bij het openluchttheater in Hertme. Het bestuur mocht zich weer verheugen in voldoende belangstelling en deelname aan de zang en dans en het luisteren naar de båltale. De laatste zoals gebruikelijk weer voorgedragen door Marjolein. De muziek en begeleiding bij de dans waren dit jaar in handen van Anneke Goudkuil. De drankjes en de hapjes vonden natuurlijk weer gretig aftrek bij de aanwezige leden die tot laat in de avond buiten van het mooie weer genoten.

- 16 september 2005, Mevr. Rijckaert, Scandinavisch design
Scandinavië, en meer bepaald Zweden, wordt wel eens de bakermat van de moderne vormgeving genoemd. A ledaagse gebruiksvoorwerpen mooier en toch betaalbaar maken was weliswaar geen exclusief Scandinavisch streven, maar het is een feit dat er in die landen al vroeg overtuigende successen werden geboekt. Aan de hand van vele voorbeelden van in de loop der jaren verschenen producten liet mevrouw Rijkaert ons zien en horen doe de ontwikkeling zich in het design heeft voltrokken. Noch Alvar Aalto, de bekende Finse architect en vormgever, noch de producten die we in Ikea tegen komen ontbraken in haar uiteenzetting. Interessant en leerzaam lijkt ons een goede samenvatting van deze lezing.

- 14 oktober 2005, Op het programma stond dhr. en mevr. Jacobs, een Scandinavië- reis.
Helaas en zeer tot hun spijt moesten onze leden Goof en Nel Jacobs, wegens ziekte van Goof toch verstek laten gaan, hoe graag ze ook hun lezing hadden willen geven. Als alternatief heeft Henk Ottema de avond gevuld met een diavoorstelling over noordelijk Scandinavië. Het gebied boven de poolcirkel kwam voornamelijk in beeld aan de hand van landschappen maar vooral de natuur en de bloemen en planten in het bijzonder. Natuurlijk ontbrak een link naar de, aan weerszijden van de Russische grens wonende, Skoltsamen niet. Een uitstapje naar het Finse plaatsje Pokka toonde dat we met onze winters niet kunnen wedijveren met de daar in januari 1999 gemeten temperatuur van ruim -51°C.

- 18 november 2005, Symboliek in Zweedse kerkjes door mevrouw. V.d. Meulen
Deze avond wilden de leden wel eens zien en horen wat mevrouw Van der Meulen te bieden had. Een jaar gele- den stond ze al op het programma maar toen moest ze door een plotselinge ernstige ziekte verstek laten gaan. Vanavond was ze er en ze had ons veel te laten zien en te vertellen. Terwijl haar man meestal in of bij de camper achterbleef, ging zij met het fototoestel in de aanslag rond en in de kerk. Zo kregen we heel wat in- en exterieur- plaatjes van Zweedse kerken te zien Maar ze wist er ook het nodige van te vertellen. Een boeiend schouwspel gelardeerd met een kwinkslag naar manlief of het geloof. Een leuke lezing die met inzet werd gebracht.

- 10 december 2005, Lucia, Stefanshof Borne
Van 15.00 tot 19.00 uur door Ikea trap op, trap af en dan 's avonds nog eens voor de vereniging. Het was weer een vermoeiende dag voor de Lucia tåg. Maar daar hebben onze gasten weinig van vernomen. Enthousiast en vol overgave werden de Lucialiederen ten gehore gebracht in wat je zo noemt een serene sfeer. Dames, meisjes, kin- deren bedankt dat jullie dat weer voor ons hebben willen doen. Dank ook aan Karin Ebbens die dit alles al vele jaren voor ons organiseert. Die dank geldt eigenlijk voor velen die met het bestuur de zaal versieren en weer opruimen, de lussekatter en pepparkakor bakken, de glögg verzorgen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Met elkaar en voor elkaar. Marjolein las twee leuke verhaaltjes voor en de kinderen wilden maar wat graag de gasten trakteren van de lekkere koekjes. Vader en zoon Ihle zorgden voor passende muziek en het was weer een vanouds gezellige avond.


logo

terug naar Archief