terug naar Archief


LEZINGEN EN BIJEENKOMSTEN VAN 2013

map

- 11 januari 2013   Bob Verschoor: “Bergslagen, de bakermat van de Zweedse ijzerindustrie”bergslagen

Al in de middeleeuwen werden er in midden Zweden ijzererts en andere metalen gevonden. Rondom deze vindplaatsen heeft de Zweedse ijzerindustrie zich in de 17de en 18de eeuw ontwikkeld tot een vooraanstaande metaalindustrie in Europa. Deze streek heeft de naam Bergslagen gekregen en omvat vooral Västmanland, zuidelijk Dalarna en oostelijk Värmland.
In de presentatie gaf Bob eerst een beeld van hoe deze ontwikkeling plaats vond, aan de hand van wat er nu nog zichtbaar is van deze vroege industrie.

Na de pauze kwam de ontwikkeling van het transport van de industrieproducten ter sprake.
Hierin speelt het in 1795 geopende Strömsholms kanaal een belangrijke rol. Dit kanaal heeft tegenwoordig zomers een grote aantrekkingskracht op de pleziervaart.

 

- 8 februari 2013   Algemene ledenvergadering en na de pauze een lezing door Tilly en Karel Jansen: “Zweedse troubadours”troubadours

Na vorige presentaties van Tilly en Karel kregen zij nogal wat vragen en opmerkingen over de muziek die ze toen als begeleiding bij hun foto’s hadden gebruikt. Dit heeft bij hen het idee laten ontstaan om een keer wat meer met Zweedse muziek te ‘doen’. Alleen luisteren naar muziek kan wel heel aangenaam zijn, maar voor een verenigingsavond is dat niet zo geschikt. Daarom kozen zij als thema: “Zweedse Troubadours”.

Er zijn vele Zweedse zangers en zangeressen die onder het begrip troubadour kunnen vallen. Dat maakte de keuze ruim, maar niet eenvoudig. Ze kozen er enkele uit die onderling enigszins met elkaar verbonden zijn, o.a. Cornelis Vreeswijk en Fred Åkerström. Van deze zangers en zangeressen hebben zij ons wat verteld en natuurlijk ook wat laten horen.
Als zij thuis naar de muziek luisterden kwamen zij vaak in een plezierige stemming en ze hoopten dat het publiek op deze avond ook dezelfde ervaring zou beleven. Dat bleek achteraf ruimschoots gelukt te zijn.

 

8 maart 2013   Bjarni Ketilsson (Baski): “Op weg naar IJsland”baski

Bjarni vertelde ons een aantal autobiografische feiten over het leven in IJsland. Het begon met zijn afstamming. Iedere IJslander kent precies zijn hele stamboom en weet dus precies wie zijn voorouders zijn. Wel, 26 generaties terug komen we in Bjarni’s stamboom de namen van Leif Eriksson en diens vader Erik de Rode tegen, de ontdekker van Amerika, 500 jaar voordat Columbus dat nog eens nadeed.

Van het plaatsje Barany, waar hij geboren is, liet hij ons beelden zien. Ook de uitbarsting van de Eyafjallajøkull in 2010, die het vliegverkeer in Europa stil legde, konden we van dichtbij volgen. De as bevatte veel minuscule glasdeeltjes die verwoestend waren voor de straalmotoren van vliegtuigen. Hij had de as ter bezichtiging meegenomen in een grote glazen pot. Ook had hij verschillende soorten lava meegebracht, van 10 000 jaar geleden en van zeer recente datum. Het verschil kon je voelen door het verschil in gladheid, de recente as was ruw en hakerig.

 

12 april 2013   Klaas Hoogenboezem: “Finland, onbekende partner in het Noorden”akseli

Finland, land van de 1000 meren. Veel meer zijn het er natuurlijk, maar hoe zijn ze ontstaan? Wat betekent SF als nationaliteitskenteken op de auto's? Tot ver in de jaren 60 van de vorige eeuw antwoordden de Finnen op die vraag: Sovjet Finland. Wat bedoelden ze daar dan mee? Waarom konden de Russen dus kennelijk zoveel invloed uitoefen op het politieke en economische leven van Finland? Hoe komt het dat zoveel Finnen in het zuiden Zweeds spreken?

Hoe heeft de Romantiek het zoeken naar een eigen Finse cultuur beinvloed?
Wat is de Kalevala? Waarom is het absoluut noodzakelijk dit volksepos te kennen als je iets van de Finse cultuur wilt begrijpen? Waarom heeft Finland als enig Scandinavisch land wel de euro? Wat betekent Sisu en hoe werkt dit zelfs door in het streven het begrotingstekort zo laag mogelijk te houden?
Hoe komt het dat de Ålandeilanden een autonoom gebied binnen de Finse staat zijn geworden?
Veel vragen waarop we tijdens deze lezing een antwoord hebben gekregen.

 

17 mei 2013   Viering van het 35-jarig bestaan van de Scandinavische Vereniging Twente en daarna een lezing door Fred Geers: “Op reis door de fascinerende natuur van Noorwegen”fred geers

De voorzitter stond stil bij ons 35-jarig bestaan en er was iets lekkers bij de koffie en de thee, die dit keer gratis waren. Ook kreeg iedere aanwezige als verrassing een jubileum-ballpoint aangeboden.
Vervolgens nam Fred Geers, auteur van de Dominicus Reisgids Noorwegen, de aanwezigen mee naar de overweldigende natuur van dit noordelijke land. Het werd een reis door een boeiende reeks landschappen van zandstranden tot ongekende hoogtes van rotsen en gletsjers. We maakten kennis met een bonte verzameling van flora en fauna. De reis ging door diverse provincies van het land dat tienmaal groter is dan Nederland.

Op de tochten door de diverse landschappen kregen wij een beeld van het land vanaf zeeniveau tot de hoogste bergen van het land. Onderweg steeds de blik gericht niet alleen op het landschap, maar ook op alles wat leeft in de natuur. Voor een deel speelde dit zich beneden de boomgrens af, maar soms ook daarboven. In het langgerekte Noorwegen ging de tocht ook over de poolcirkel waar de zon 24 uur zijn kracht en inwerking heeft op plant, mens en dier. Behalve de natuur kreeg ook het trekken door de natuur met wisselende omstandigheden en klimaatsverschillen uitgebreid de aandacht in de vorm van tips over kleding en uitrusting. Deze presentatie met de reis door de natuur en landschappen was het resultaat van vele jaren trekken door heel Noorwegen van zuid tot noord inclusief het bijbehorende Spitsbergen.

 

13 september 2013   Paul van Bodengraven en Marco Barten: “Ontdek Zweden te voet”wanderen

Marco Barten en Paul van Bodengraven zijn fervente wandelaars en Zweden-liefhebbers. Samen schreven zij o.a. de gidsen Wandelen in Värmland, Wandelen in Västernorrland en Wandelen in Dalsland. De gidsen die zij maken bevatten ieder twintig of meer rondwandelingen op de mooiste plekken. Dat daarmee in een behoefte wordt voorzien, merkten ze ook in Zweden zelf. Dit jaar werden Marco en Paul gevraagd om een gids te maken voor de provincie Dalarna.
Zij namen ons tijdens hun lezing mee op reis langs de mooiste wandelplekken. Om beurten namen ze een wandelgebied voor hun rekening en met veel foto’s lieten ze zien wat wij als wandelaar onderweg konden verwachten. Zij vertelden wat er komt kijken bij het maken én uitgeven van een wandelgids. Plus de do’s en don’ts als je zelf erop uit trekt in de Zweedse ‘Wildernis’.

Na afloop konden geïnteresseerden de genoemde wandelgidsen zelf kopen.

 

11 oktober 2013   Jelle Werhoven: “De offshore activiteiten van Het Deense bedrijf Mærsk “mearsk

Op zo’n 220 km ten westen van Esbjerg wordt in het Deense deel van het continentale plat olie en gas gewonnen. Dit gebeurt voornamelijk door het Deense 'Maersk Olie og Gas A/S'. Dit is een onderdeel van de AP Moller-Maersk Group en het bedrijf heeft concessies op de winning van olie en gas in het Deense deel van het continentale plat. Zij zijn het grootste olie- en gasbedrijf van Denemarken en produceren ongeveer 95% van de Deense aardgas en ongeveer 85% van de Deense olie. Op het Offshore kantoor in Esbjerg werken plusminus 350 mensen en een zelfde aantal werkt op de productie- en boorinstallaties in de Noordzee.

Om een inzicht te geven wat daar zoal bij komt kijken werd middels een diashow getoond hoe dit offshore in z’n werk gaat. Het was geen diepgaand technisch verhaal , maar een globaal overzicht hoe er offshore gewerkt wordt. Veelgestelde vragen konden beantwoord worden, zoals: waarom worden booreilanden continue verplaatst, hoe vindt de logistiek plaats van mensen en materialen? Ook kwam de betekenis die Mærsk in de loop der jaren voor de Deense samenleving heeft gekregen aan de orde. Ook werd uitgelegd wat het bedrijf voor de economische en culturele betrekkingen tussen Nederland en Scandinavië betekent.
We waren onder de indruk van de kolossale constructies die nodig zijn om alles goed op zijn plaats te krijgen. Ook weten we nu precies wat het verschil is tussen een productie eiland en een booreiland.

 

8 november 2013   Simon Halink: “In de voetsporen van de saga’s. IJslanders en hun middeleeuwse erfgoed”saga's

De IJslanders zijn van oudsher een volk van verhalenvertellers. De lotgevallen van hun heroïsche voorouders, avontuurlijke Vikingen uit Scandinavië, zijn van generatie op generatie mondeling overgeleverd en in de Middeleeuwen op perkament gesteld.
Deze saga’s, die verhalen over intriges, familievetes, Vikingtochten en tijdloze romances, genieten tegenwoordig wereldwijd erkenning als de literaire kroonjuwelen van Noord-Europa. In een grillig landschap bevolkt door trollen en elfen, waarin gletsjers, watervallen en vulkanen de verbeelding prikkelen, komen deze eeuwenoude vertellingen tot leven.

In deze lezing ging Simon Halink dieper in op de geschiedenis van IJsland en de bijzondere rol die volksvertellingen, saga's en edda's gespeeld hebben in IJslands geschiedenis en nationale zelfbewustzijn. Simons vele reizen naar het eiland hebben hem in staat gesteld zijn passie voor natuur en het buitenleven te combineren met een diepgravende bestudering van de IJslandse taal en geschiedenis, ondermeer aan de Universiteit van IJsland.
Sinds 2011 is hij verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij zijn proefschrift schrijft over de opkomst van het nationale denken op IJsland in de negentiende en de vroege twintigste eeuw.

 

Zaterdag 14 december: Luciaviering in de Stefans-Hof te Bornelucia

Als vanouds was de Luciaviering weer een gezellige afsluiting van het verenigingsjaar. In de feestelijk versierde Stefans-Hof in Borne verzorgde het SpeelDuo Emphraim uit Kantens het muzikale gedeelte. Prachtige muziek, waarop werd gedanst, maar waarnaar ook aandachtig werd geluisterd.
De tåg was weer mooi, met wel vijf kinderen. Karin Ebbens krijgt het toch ieder jaar weer voor elkaar om deze feestelijke optocht samen te stellen. Ook werd er prachtig gezongen. Het lekkers dat door enkele leden was gebakken ging er in als Zweedse koek. Ook de traditionele Glögg werd uiteraard weer geschonken.
Een mooi kerstverhaal over "het boompje" trok de volle aandacht van de kinderen (en volwassenen), waarbij mooie beelden werden vertoond op het projectiescherm. De bezoekers weten eigenlijk van te voren hoe de avond zal verlopen.  Maar dat neemt niet weg dat men steeds weer deze sfeervolle feestavond bezoekt om te genieten van alle mooie dingen die langs komen en om de contacten met elkaar te verstevigen.


logo

terug naar Archief