terug naar Archief


LEZINGEN EN BIJEENKOMSTEN VAN 2018

map

12 januari 2018 Kim Middel : «  Hoe IJsland werd wat het is. De ontwikkeling van nationale identiteit tussen de Middeleeuwen en nu »kim

IJsland, het land van cultuur. Je hoeft maar een IJslands geschiedenisboek, een IJslandse krant of een brochure over het land te openen of je leest iets over de eeuwenoude cultuur waarop het land zich graag laat voorstaan.
Als getuigen hiervan worden altijd de sinds de Middeleeuwen vrijwel onaangestaste taal en het middeleeuwse literaire erfgoed aangehaald. Maar was dit altijd al zo?
IJsland was immers van 1262-1264 tot 1944 een onderdeel van het Noorse en later Deense rijk, niet bepaald een situatie waarin de eigen cultuur voorop stond of die men kon gebruiken om zichzelf te profileren. En toch slaagden de IJslanders er wonderwel in zichzelf op het internationale toneel een plaats te verschaffen en een identiteit aan te meten.
Hoe dit mogelijk was, met welke middelen en welke gevolgen hun keuzes voor de huidige IJslandse identiteit hadden heeft de spreekster ons in deze lezing geschetst.

 


9 februari 2018: Algemene Ledenvergadering en na de pauze een klankbeeld over Noorwegen door Karel en Tilly Jansenkarel

Onze leden Karel en Tilly Jansen maakten in 1993 voor het eerst kennis met Noorwegen. Daarna zijn ze er regelmatig teruggeweest. Daarbij werd het deel van Noorwegen ten zuiden van Trondheim bezocht. Het resultaat is een harde schijf met duizenden foto’s..Een selectie van die foto’s is gebruikt om een klankbeeld te maken. In 40 minuten zagen we talloze plaatjes van bekende plekken die bij velen van ons vreugdevolle herinneringen opriepen. Bijpassende muziek, vooral Scandinavisch, maakte het klankbeeld compleet.



9 maart 2018 Wil Grond: “Via Baltic naar Sami Lappland”. Verslag van een camperreis.wil grond

We startten in een zeldzaam gebied, in Polen langs de Biebrzarivier. Hier is de tijd stil blijven staan en is alles nog hetzelfde als 100 jaar geleden. De Biebrza is de laatste vloeirivier in Europa. De natuur is er geweldig. Via Estland, Letland en Litouwen met schitterende natuur en cultuur namen we de ferry van Tallinn naar Helsinki, en bezochten Finland. Hier reden we langs de Russische grens en kwamen in het berengebied en in de stilte van het Hossa National Park. Via Pokka, het koudste deel van Lapland, naar het Sami-dorp Inari. Dan via Noors Lapland naar de Barentszee in Grense Jacobselv. Langs de Varangerfjord naar het uiterste puntje in Hamningberg. Vandaar nog een keer naar de Noordkaap, waar het ook altijd druk met mensen is. Vervolgens via de E45 dwars door Zweeds Lapland.
Terug naar huis, met 12.083 km op de teller, en dat voor de 46e keer!


13 april 2018 Frieda van Essen: “Overwintering op een ijsschots, een onbekend Nederlands-Noors/Deens avontuur”frieda

Op 5 juli 1882 vertrekt een klein Noors stoomschip met tien Noorse manschappen uit de haven van Amsterdam richting Noordelijke IJszee. Aan boord is de Nederlandse negen- koppige poolexpeditie van het KNMI. Half Amsterdam staat op de kade.
De Noren zullen de Nederlanders afzetten in Siberië voor een overwintering. Schip en manschappen gaan zelf weer terug naar Noorwegen, is de bedoeling. Maar het loopt anders. Op de heenweg achter Nova Zembla – in de Karazee - raakt het schip vast in het ijs, wordt gekraakt en vergaat. De Noren staan in zomerse “hemdsmouwen” op het ijs. En een deel van de Nederlandse voedselvoorraden zinkt naar de bodem van de zee.
Een passerend Deens schip is een zelfde lot beschoren. Ook zij moeten noodgedwongen overwinteren midden in de Karazee. In de donkere poolnacht bouwen de Nederlanders, Noren en Denen gezamenlijk een huis op een ijsschots. Een ijsschots die de zomer erna letterlijk onder hun voeten vandaan smelt.
Ondanks alle stress gaan de Nederlandse expeditieleden gewoon door met het verzamelen van weersgegevens. Elk uur van de dag, zeven dagen in de week, maand in maand uit loopt iemand een rondje langs de her en der op het pakijs geplaatste instrumenten van het KNMI en noteert met koude vingers de afgelezen waarden. Een bizar avontuur, waarbij samenwerking en onderling vertrouwen alles bepalend bleek.
Frieda van Essen is Scandinavist en werkt als publicist en zelfstandig communicatieadviseur.

17 mei 2018 Jubileumviering 40 jaar Scandinavische Vereniging Twentelogo

Het 40-jarig bestaan van onze vereniging werd op donderdag 17 mei uitbundig gevierd in en rond Natuurvriendenhuis Krikkenhaar in Bornerbroek..Het was prachtig zonnig weer en daarom konden we de gehele dag buiten zijn.
De feestelijke bijeenkomst werd om 11.00 uur officieel geopend door onze voorzitter, Karel Jansen. Hij kon 65 gasten verwelkomen, waaronder ook bestuursleden van onze Friese zustervereniging en de voorzitter van de Zweeds-Nederlandse Vereniging. Onder de 65 aanwezigen waren 55 leden en 10 gasten.
Na de openingstoespraak werd Karin Ebbens onder applaus tot erelid van de SVT benoemd vanwege haar grote verdiensten voor onze vereniging.
Het programma was zodanig samengesteld dat er voor elk wat wils was. Zo kon men deelnemen aan Kubb, een Zweeds werpspel, of aan Mölky, een Fins werpspel.
Daarnaast kon men rondwandelen in de bosrijke omgeving, de tipspromenad doen of kijken naar een doorlopende fotoshow van de geschiedenis van de SVT.
Bovendien was er een Loppis, waar zeer uiteenlopende artikelen werden aangeboden. Halverwege de dag was er een heerlijke Scandinavische lunch en de dag werd besloten met een uitgebreid Scandinavisch buffet. Tussen alle bedrijven door werden we verwend door Anneke Goudkuil die ons met haar trekharmonika trakteerde op welluidende Scandinavische muziek. Na de sluiting kreeg iedere deelnemer een Laplandmok met SVT-logo als herinnering aan dit jubileum.
Al met al kunnen we terugzien op een zeer geslaagde jubileumviering.

 

22 juni 2017 "Sankt-Hans/Midsommar-viering bij familie Ebbens in Saasveld"foto

Op vrijdag 22 juni 2018 vierden we weer Sankt Hans/Midsommar bij de familie Ebbens thuis in Saasveld. Er waren 14 deelnemers. Het was prachtig weer in een schitterende ambiance.
Onder leiding van Jan Knol werd een uitbundige "majstång" gemaakt, die vlakbij het terras in de grond werd geplaatst. Een prachtig gezicht.
Leo had weer een tipspromenad voorbereid, dit keer over Lapland.
Doeko en Karin hebben ons verwend met een voortreffelijk drie-gangen diner, begeleid door heerlijke wijn.
Evenals vorige jaren droeg Wim een leuk verhaal voor, waarvan we erg hebben genoten.
Karin en Doeko, heel veel dank voor jullie gastvrijheid en jullie hartelijke ontvangst. Velen zullen weer een dierbare herinnering meedragen aan deze zeer geslaagde avond.


21 september 2018 Gerard Reijerse: “Finland 100 jaar onafhankelijk”finland

Op 21 september hield de heer Gerard Rijerse, secretaris van de Vereniging Nederland Finland, een lezing over het proces van het verkrijgen van de onafhankelijkheid van Finland en de daarop volgende burgeroorlog.
Finland is nog steeds een relatief onbekend land in Europa. Zelfs voor Scandinavische verenigingen. Finland bestond in 2017 100 jaar als onafhankelijke staat. Daarvoor maakte het vanaf 1809 deel uit van het grote Rusland. Maar het had er wel een “status aparte”. Die status aparte is in de 19e eeuw gekoesterd en dat heeft ertoe bijgedragen dat Lenin op 31 december 1917 accepteerde dat Finland een onafhankelijke staat kon worden.
Maar helaas brak er in januari 1918 een bloedige burgeroorlog uit die tot mei duurde.
Dit hele proces, dat eigenlijk vanaf 1809 tot 1922 heeft geduurd kwam tijdens deze lezing aan de orde.


12 oktober 2018 Lex Wagenaar: “Vaartoerisme naar Spitsbergen”schip

Het scheepstoerisme naar Spitsbergen nam sinds de pionierstijd in de jaren tachtig een enorme vlucht. Toen nog praktisch onbekend bij het grote publiek verschijnt de afgelegen poolarchipel vandaag de dag met enige regelmaat in de media en trekt bezoekers van alle continenten.
Veel minder bekend is dat Nederlandse schepen nu zeer waarschijnlijk nooit zo'n prominente rol in het gebied zouden spelen als zeevaarder en ontdekkingsreiziger Willem Barentsz het gebied in 1596 niet had ontdekt.
Lex Wagenaar vertelde ons iets over het ontstaan van, herinneringen aan en verhalen over de eerste Nederlandse toeristische scheepsreizen naar het noordpoolgebied.

 

9 november 2018 Erik Wijn: “Klankbeeld Dalarna”siljan

Het klankbeeld is gemaakt aan de hand van vele foto’s die gemaakt zijn tijdens verblijf of op doorreis in deze mooie provincie in Zweden. Op de tonen van traditionele muziek uit Dalarna komen we op een aantal meer of minder bekende pareltjes van deze provincie. Om voorbereid te zijn op wat komen gaat gaf Erik eerst wat feitelijke bijzonderheden over Dalarna.
Dalarna strekt zich uit van het Noordwesten in het bergachtige gebied grenzend aan Noorwegen via het Siljanmeer tot het Zuidoosten, waar het wat vlakker en lieflijker is.
Dalarna ligt in het midden van Zweden en heeft een oppervlakte van 29.086 km². Enkel opvallende getallen zijn:
De Storvätteshogna is de hoogste berg in Dalarna met een hoogte van 1204 meter. De Njupeskär is de hoogste waterval in Zweden met een hoogte van 97 meter.
Het Siljanmeer ligt 161 meter boven zeeniveau en heeft een oppervlakte van 290 km².en een diepte van 134 meter. Het meer is door de inslag van een meteoriet ontstaan, zo’n 360 miljoen jaar geleden. De inslag bestaat behalve uit het Siljanmeer ook uit een aantal kleinere meren. De krater heeft een doorsnede van 52 km, waarmee het de grootste inslagkrater van Europa is.

14 december 2018 Luciaviering in de Stefans-Hof te Bornelucia

Ook dit jaar was de Luciaviering weer een gezellige afsluiting van het verenigingsjaar. Vanaf 18.30 was er inloop met koffie of thee en lekkers.
Onze voorzitter opende de avond om 19.00 uur en om 21.30 uur was de sluiting.
De zaal in de Stefans-Hof was anders versierd dan vorige jaren. Er waren 11 eenvoudige in elkaar schuivende kerstbomen van plaatmateriaal gemaakt. Deze waren groen geverfd en er hing aan iedere boom een trosje kerstballen. Heel leuk.
De slingers met klimop die voorheen altijd dwars door de zaal werden opgehangen, hadden we weggelaten in verband met het brandrisico tijdens de Luciatåg. Er heerste een vrolijke kerststemming zodat iedereen zich in een prettige ontspannen sfeer kon voorbereiden op wat er deze avond allemaal te gebeuren stond.
In de tåg liepen 10 volwassenen en 6 kinderen mee. Dankzij Karin Ebbens lukt het ieder jaar weer om deze feestelijke optocht tot een succes te maken. Ook had Karin dit jaar wederom een groot aantal heerlijke lussekatter en kanelbullar gebakken. En ook de traditionele glögg die ditmaal door Margareta Rozendaal gemaakt was, werd door iedereen erg gewaardeerd.
Agnes Pigge vertelde het gebruikelijke kerstverhaal, dit keer “Lotta versiert een kerstboom”, een verhaal van Astrid Lindgren.
De muziek werd verzorgd door Maisa van der Kolk. Zij speelde op diverse instrumenten die ze op een tafel tentoongesteld had. Zo hoorden we de draailier, de nyckelharpa, de kantele, de citer, de zingende zaag, de ukulele en nog vele andere. Hierdoor ontstond een zeer afwisselend programma, waarbij iedereen geboeid luisterde. Er werden volks- en kerstliedjes gespeeld uit Noorwegen, Zweden en Denemarken en bij sommige liedjes kon worden meegezongen..
We kunnen weer terugkijken op een leuke,gezellige afsluiting van het jaar.
Op deze avond waren 66 personen aanwezig, 41 leden, 12 gasten en 13 kinderen.


logo

terug naar Archief