terug naar Archief


LEZINGEN EN BIJEENKOMSTEN VAN 2020

map

Door de corona richtlijnen van de RIVM konden slechts twee bijeenkomsten worden georganiseerd.

10 januari 2020jutland
Noord-Jutland en het eiland Møn door Hillebrand Breuker

Hillebrand Breuker (1968) is allround natuurfotograaf, maar hij heeft zich de laatste jaren vooral gespecialiseerd in landschaps- en wildlifefotografie.
Hillebrand fotografeert zowel dichtbij huis, als ver daarbuiten. Vooral gebieden waar nog echte wildernis te vinden is, trekken hem enorm aan. Vrij kunnen bewegen zonder dat je tussen de lijntjes van een pad moet blijven vindt hij prettig. Denemarken, Noorwegen, Zweden, Zuid Afrika, Schotland, Engeland en Friesland zijn z’n favoriete bestemmingen.

 

 

14 februari 2020
Na de Algemene Ledenvergadering:

De kwestie Sleeswijk-Holstein door Hanschristiaan Krolsleeswijk
In de late middeleeuwen was de situatie ontstaan dat het koninkrijk Denemarken en de hertogdommen Sleeswijk en Holstein met elkaar waren verbonden in een personele unie. Dat wil zeggen dat zij zelfstandige eenheden waren, maar met elkaar verbonden waren omdat zij dezelfde vorst hadden.
In de 19de eeuw toen het nationalisme een belangrijke stroming was en zeker toen het streven naar de eenheid van Duitsland steeds krachtiger werd, botsten in Sleeswijk-Holstein het Duitse en het Deense nationalisme.Een complicatie was dat Holstein altijd deel had uitgemaakt van Duitsland, maar Sleeswijk niet. Tweemaal kwam het tot een oorlog, in 1848 en in 1864.  De Deense koning verloor Sleeswijk-Holstein. Dit gebied werd een provincie van het koninkrijk Pruisen.
Na de Eerste Wereldoorlog werd in de Vrede van Versailles vastgelegd dat er in Sleeswijk een volksstemming zou worden gehouden. Die vond plaats in 1920. Het zuiden van Sleeswijk koos voor het deel blijven uitmaken van Duitsland. Het noorden van Sleeswijk koos voor terugkeer naar Denemarken. Problemen zijn definitief opgelost na de Tweede Wereldoorlog toen Denemarken en de Duitse Bondsrepubliek overeenkwamen de Duitse en de Deense minderheden een ruime mate aan rechten te geven.



logo

terug naar Archief