terug naar Finland


Helsinki (FIN)

Helsinki (in het Zweeds heet de stad Helsingfors; in het zuiden is Finland tweetalig) is een nieuwe stad. Oude gebouwen zijn er praktisch niet, maar daarom niet minder interessant. Op het grondgebied van Finland zijn in vroeger tijden heel wat conflicten uitgevochten tussen Zweden en Rusland. Helsinki heeft grote branden gehad; ook in de tweede wereldoorlog heeft Finland het zwaar te verduren gekregen.

    

station

Het stationsgebouw is van 1914. Het is erg bijzonder met veel natuursteen, enorme stationshallen en restauratie, compleet met casino. Zeker een bezoek waard. De metro heeft hier ook een halte.

Het nationaal theater ziet er imposant uit. Dat het toch een 'modern' gebouw is en dat de Finnen dat ook willen tonen, is te zien aan de lichtkrant met website informatie op de voorgevel.

theater

Het  Ateneum is een bijzonder museum met werken van wereldberoemde kunstenaars en interessante tentoonstellingen van beroemde schilders. Zeker een bezoek waard.

ateneum

Een architectonisch hoogstandje is het Sanoma huis (Sanomatalo). In dit gebouw is 20.000 m2 glas verwerkt. De onderste twee etages zijn toegankelijk voor het publiek en bevatten ondermeer een tentoonstelling en een restaurant. In het gebouw zijn drie media concens ondergebracht. Buitengewoon fascinerend om de 5 glazen liften in bedrijf te zien. Erg boeiend om te filmen of te fotograferen.

sanomatalo

sanomatalo

sanomatalo

In Helsinki kun je dagen doorbrengen. Een paar voorbeelden van bezienswaardigheden zijn o.a. het  olympisch stadion en een kerk uitgehouwen in de rotsen. De VVV heeft een prima folders met stadswandelingen, variërend van 2,3 tot 7 km.

Inge en Leo


terug naar Finland