terug naar Finland


Rotstekeningen bij Hossa  (FIN)

Dicht bij Hossa (langs de weg 843) is een groot natuurgebied (Hossa Hiking Area). Hier zijn in 1977 rotstekeningen ontdekt. Toen het meer bevroren was hebben skiërs de tekeningen bij toeval ontdekt. De tekeningen zijn door de samenstelling van de rots voorzien van een oxide laag, waardoor een permanente beschermlaag is ontstaan. Wat de exacte samenstelling van die verf was is nog steeds onbekend. Ook de leeftijd is moeilijk te achterhalen. Mogelijk tussen 5000 en 2000 BC.

Deze rotstekeningen zijn dus met verf gemaakt (paintings). Op meer plaatsen in Scandinivië zijn rotstekeningen gevonden, maar die zijn meestal in de rotsen gehakt (carvings).

Na 10 km met de auto het natuurgebied "Hossa Hiking Area" ingereden te zijn (gedeeltelijk zand en grind weg), hadden we nog een wandeling van 2,5 km door het bos voor de boeg, door heuvelachtig gebied. Een mooie wandeling, die opzich al de moeite waard was.
Langs de rotswand waarop de tekeningen zijn ontdekt, was een drijvende houten vlonder gemaakt om ze te kunnen bekijken. Waarschuwingsbordjes vertelden ons om met niet meer dan 5 personen tegelijk op de vlonder te zijn, om veiligheidsredenen. Nu is de vlonder vernieuwd (laatste foto is van 2017) en staat nu stevig verankerd op de bodem.
Opvallend zijn de driehoekige koppen van de afbeeldingen van mensen.

rotstekening 1 rotstekening 2
rotstekening 3 rotstekening 5
hossa

 

 

Inge en Leo


terug naar Finland