terug naar Lapland


Kautokeino

Juhl's Silver Galerie  (Lapland, Kautokeino)

In Kautokeino is de bekende silver galerie van Frank en Regine Juhl. Zij kwamen als jonge mensen, beiden kunstenaars, onafhankelijk van elkaar naar Lapland, om zich daar te vestigen. Regine (Duitse van geboorte) begon als hulp bij een nomaden familie in Kautokeino. Frank (Deen van geboorte) deed allerlei klusjes, zoals brandhout zagen (met een handzaag). Als twee vreemdelingen in Kautokeino hebben ze elkaar ontmoet en zijn nooit meer bij elkaar weggegaan.
Frank kreeg o.a. regelmatig klusjes om het traditionele Samische zilver te repareren. Dat was de aanleiding om in Denemarken een opleiding te volgen als zilversmid. De gebouwen waar de zilver galerie is ondergebracht zijn erg bijzonder en zijn alle door Frank gebouwd.
Eén van de gebouwen doet denken aan een traditionele muts van de Sami. Alle gebouwen zijn met elkaar verbonden als één prachtig geheel.

Het is niet alleen zilver dat er te bewonderen (kopen) is. Een erg interessant museumgedeelte waar veel oude gebruiksvoorwerpen van de Sami te zien zijn, is al een bezoekje waard. Ook de bijzondere kamers met verzamelingen uit b.v. Pakistan zijn bijzonder. Ook zijn er schilderijen (reproducties) van Frank te koop.

De mensen zijn erg gastvrij. Koffie staat altijd klaar en de bezoekers krijgen van Regine een rondleiding en wordt de ontstaans geschiedenis verteld. Frank is inmiddels de 80 gepasseerd. Zijn gezondheid is helaas niet geweldig (2012). Regine is nog bijzonder aktief en werkt nog steeds aan haar mozaiek bij de ingang van de gebouwen.

juhls zilver

frank    regine

juhls zilver

juhls zilver

juhls zilver

juhls zilver

juhls zilver


terug naar Lapland