terug naar Zweden


Gränsfors Axe Museum (S)

Zweden: rust, ruimte, bos, meren en 's avonds je warmen bij een kampvuurtje. Dat is het helemaal. De meeste fervente vuurtjesstokers zijn meestal ook geinteresseerd in bijlen en kunnen geen " ijzerwinkel" voorbij lopen zonder ook niet even te voelen hoe een ander merk bijl in de hand ligt. Dergelijke vuurtjesstokers kunnen hun hart ophalen in Gränsfors Bruks en het bijbehorende Gränsfors Axe Museum.

In het museum dat gevestigd is in de oude directeurswoning, hangen, liggen en staan zo'n 2000 bijlen, de meeste uit Zweden. Bijlen behoren tot de eerste werktuigen die door mensen zijn gemaakt. Er zijn op veel plaatsen ter wereld stenen bijlen gevonden van soms wel 1,5 miljoen jaar oud. Ze waren geschikt voor allerlei werkzaamheden. Later werden bijlen van ijzer gemaakt en ontwikkelden zich overal verschillende uitvoeringen. Eeuwen lang behoorde de bijl tot de belangrijkste werktuigen. De bijlen van Gränsfors Bruks uit Zweden zijn een klasse apart. Ze worden al meer dan 100 jaar met de hand gesmeed. Het zijn ware kunstwerken. Iedere bijl is uniek en wordt door de smid voorzien van zijn of haar initialen. De smederij is op werkdagen geopend en bezoekers zijn welkom om te zien hoe de bijlen worden gemaakt.

 

Website Gränsfors Axe Museum: www.gransfors.com

Gränsfors ligt tussen Hudiksvall en Sundsvall zo'n 20 km van de Bottnische Golf verwijderd. Wie van eenvoudig kamperen houdt, kan terecht in Mellanfjärden. Het kampeerterreintje ligt midden in het dorp aan de haven. De twee toiletten en een douche vind je in het dorpshuis waar 's avonds en in de weekenden door vrijwilligers uit het dorp koffie wordt geserveerd met door hen zelf gebakken koekjes. Wil je lekker uit eten dan kun je terecht in Fiskrestaurang Sjömärket. Verder is er een hotel, kun je gerookte vis kopen en is er een klein theater. Kortom, klein maar fijn. Meer van dergelijke dorpen zijn langs de hele Jungfrukusten te vinden.

Jenny en Marius


terug naar Zweden