menu Zweden

Arvidsjaur

Åsle Tå

Carl Larsson

zweden

Dalarna Paardjes

Dalsland kanaal

Eigen kunst

Elanden in Zweden

Falun

Gamla Linköping

Göta kanaal

Gotland

Gränsfors Axe Museum

Härjedalen

Hangbrugj Dala Floda

Höga Kusten

Hornborgasjön

Inlands-banan

Järnvägsmuseer

Kerkboten Siljan

Kiruna

Kiviksgraven

Lidköping

Rendieren

Rotstekeningen

Rolf Lidberg

Skeppsmaln

Småland

Sveafallen

Tännforsen

Utvandrarnas Väg

Västanåfallet

Zorn (schilder)

Zwedens middelpunt

Dieren in Zweden

 

 


Elanden

In Zweden (ook in Finland) komen veel elanden voor. Wat aantal betreft is het te vergelijken met de reeën bij ons. Op diverse plaatsen in Zweden worden elanden safari's gehouden, waarbij de toerist naar een plek gebracht wordt waar de elanden  vaak aanwezig zijn. Met een beetje geduld kun je ze ook buiten zo'n safari tegenkomen ('s ochtends vroeg of  's avonds, of zelfs overdag op de weg). 

Helaas worden er heel wat doodgereden in het verkeer, waarbij ook veel automobilisten omkomen. Oppassen daar waar waarschuwingsborden staan, is geen overbodige luxe. Ze zijn heel wat groter dan een ree (formaat van een paard). Een volwassen stier heeft een schofthoogte van 2,10 m tot 2,50 m.  
Om de populatie in toom te houden, worden er jaarlijks heel wat afgeschoten.

    
jonge eland stieren

In Bjurholm is een Elanden Farm (Älgens Hus). Hier leven tamme elanden die met de fles grootgebracht zijn. Zij lopen in een groot omheind bosgebied. De kalfjes worden op de farm zelf verzorgd en krijgen daar de fles. Als bezoeker krijg je een diavoorstelling over elanden in Zweden te zien, er is een museum en het voeren van de jonge elandjes is te zien en kan uitgebreid gefilmd of gefotografeerd worden. Ze zijn erg tam en zijn makkelijk te aaien (leuk voor kinderen).  De grote volwassen elanden kwamen op een gegeven moment uit het bos tevoorschijn (zij werden geroepen door de eigenaar). Ook deze dieren zijn mensen gewend, zoals op de foto blijkt.

eland kalf

Op de link Elandblog zijn een aantal leuke maar ook minder leuke belevenissen met elanden te zien, zoals onderstaande foto aangeeft. Een bizar ongeluk. De bestuurder overleefde het wonder boven wonder, maar de eland helaas niet.

Inge en Leo