terug naar Zweden


The Great Moose Walksvt

Voor het derde jaar op rij heeft de SVT (Sveriges Television) de elanden in Ångermanland gefilmd, van 18 april t/m 9 mei 2021. Via SVT Play (https://www.svtplay.se) werd dit rechtstreeks op het internet gezet.
De SVT is er weer in geslaagd heel veel mooie en interessante opnamen te maken.

Maar het waren niet alleen elanden. Dit jaar kwamen ook in beeld:

- rendieren - kraanvogels - bevers - vossen - korhoenders - oeverlopers - Canadese ganzen - wilde zwanen - wilde eenden - en nog meer eendensoorten ?? - 

(tekst in bewerking)

Het was soms verslavend om naar deze prachtige beelden te kijken.
Jaar na jaar gaan de elanden naar dezelfde plekken om te grazen. Ook kon u zien dat de elanden de Ångermanälven overzwemmen.

Spannend was het om te volgen toen elanden en rendieren door het ijs zakten en gelukkig na veel moeite weer uit het water wisten te komen. Ook de dansende en parende kraanvogels, baltsende corhoenders en zelfs de beelden van een vos die een vis vangt zijn bijzonder en zorgden dat je aan de computer bleef plakken.

En dit alles werd met professionele camera's gefilmd, die op afstand bediend werden om al dat moois over de hele wereld te verspreiden.

De hoogtepunten van 2021 blijven het hele jaar beschikbaar. Kijk maar op de link https://www.svtplay.se/

eland

Elanden Safari's

Op diverse plaatsen in Zweden worden elanden safari's gehouden, waarbij de toerist naar een plek gebracht wordt waar de elanden vaak aanwezig zijn. Met een beetje geduld kun je ze ook buiten zo'n safari tegenkomen ('s ochtends vroeg of  's avonds, of zelfs overdag op de weg). 

Elanden Farms

Elanden farms (Älgens Hus) schieten als paddestoelen uit de grond. Ieder jaar lijken er meer te komen.

In b.v. Bjurholm is zo'n Älgens Hus. Hier leven tamme elanden die met de fles grootgebracht zijn. Zij lopen in een groot omheind bosgebied. De kalfjes worden op de farm zelf verzorgd en krijgen daar de fles.
Als bezoeker krijg je een diavoorstelling over elanden in Zweden te zien, er is een museum en het voeren van de jonge elandjes kan uitgebreid gefilmd of gefotografeerd worden.
Ze zijn erg tam en zijn makkelijk te aaien (leuk voor kinderen).  De grote volwassen elanden kwamen op een gegeven moment uit het bos tevoorschijn (zij werden geroepen door de eigenaar). Ook deze dieren zijn mensen gewend, zoals op de foto blijkt.

eland  eland  
jonge eland stieren

eland
eland kalf

Het gevaar van elanden

Helaas worden er heel wat elanden doodgereden in het verkeer, waarbij ook veel automobilisten omkomen. Oppassen daar waar waarschuwingsborden staan, is geen overbodige luxe.
Ze zijn heel wat groter dan een ree (formaat van een paard). Een volwassen stier heeft een schofthoogte van 2,10 m tot 2,50 m.  
Om de populatie in toom te houden, worden er jaarlijks elanden afgeschoten.

Op de link Elandblog zijn een aantal leuke maar ook minder leuke belevenissen met elanden te zien. Onderstaande foto toont een bizar ongeluk. De bestuurder overleefde het wonder boven wonder, maar de eland helaas niet.

Inge en Leo


terug naar Zweden