terug naar Zweden


Gotland (S)

In 2001 zijn wij weer naar Zweden geweest; hoofdzakelijk op het eiland Gotland. Dit eiland is een kalkplateau, dat na de ijstijd is ontstaan. Door de werking van de zee en erosie is een zeer bijzondere kustlijn ontstaan; veel rotsformaties, die de Zweden 'raukar' noemen.  Heel veel fossielen kun je er vinden. Voorbeelden van een raukar en fossielen zie je op onderstaande foto's.

 
Jungfrun

 
fossielen van koraal in een 'raukar'

In het zuiden wordt zandsteen gewonnen (veel gebruikt voor gevelversiering van gebouwen over de hele wereld). Ook de wetstenen (voor slijpen van messen) komen hier vandaan. De Vikingers waren waarschijnlijk de eersten die zandsteen 'exporteerden' (voor de messen en zwaarden).

Het eiland is een echt toeristeneiland  voor de Zweden zelf. Er wordt veel gefietst (met gehuurde fietsen met aanhanger en kampeeruitrusting). Een schitterend natuurschoon en een prachtig fietseiland (natuurlijk ook voor ons busje, want we rijden veelal op dezelfde weggetjes).
Ook Visby, de hoofdstad van Gotland, is een bezoek waard. Een mooie oude stad met een zo goed als complete stadsmuur en interessante ruines.

 
stadsmuur van Visby

inge en Leo


terug naar Zweden