menu Zweden

Zwedens middelpunt

Dieren in Zweden

Kiruna (S)

De terrasvormige berg van Kiruna (stad in Lapland), waar je vanuit de stad op kijkt, is ontstaan door 'dagbouw' (afgraven) van ijzererts.

Deze methode is lang gegeleden vaarwel gezegd. Kiruna heeft nu een zeer moderne ijzermijn, die ook door toeristen bezocht kan worden. Een speciale bus hiervoor vertrekt vanaf het toeristenbureau. 500 meter onder de grond krijg je een rondleiding. Op die diepte is ook een mijnmuseum. De winning van erts geschiedt nu hoofdzakelijk achter een computerscherm. Alleen het boren van de gaten voor het aanbrengen van dynamiet gebeurt nu nog met een door de mens bestuurde machine, maar dat verandert ook de komende jaren. Het bedrijf heet LKAB. Dit is de afkorting van de bergen Luossavaara en Kunavaara en van AktieBolag.

Het erts wordt per spoor vervoerd naar Narvik (Noorwegen), om daar verscheept te worden.
Als je geluk hebt, zie je één van de grootste locomotieven ter wereld, type IORE, die door de firma Bombardier voor de LKAB zijn gebouwd. Dit is een dubbele elektrische loc, die de zware ertstrein over de bergen moet trekken naar Noorwegen. Over datzelfde spoor kan je met een personentrein een schitterende treinreis naar Noorwegen beleven.

Onderstaand filmpje laat de voorganger van de IORE zien. Dit is een drie-delige Elektrische lok, type DM3. Tel maar eens hoeveel erts wagons achter deze enorme lokomotief hangen.

Ook de serie Rail Away van bekende en spectaculaire treinverbindingen bevat een aflevering van de ertstrein van Kiruna naar Narvik. Klik maar op het plaatje hieronder voor "Uitzending Gemist".

railaway

Inge en Leo

Hier volgt de beschrijving van een presentatie, die Bob Verschoor gegeven heeft voor onze vereniging.

Kiruna, een stad die gaat verhuizen
Bob Verschoor

De mijnstad Kiruna in het noorden van Zweden wordt letterlijk ondermijnd.
De ijzermijn waaraan het stadje zijn bestaansrecht dankt, bevat een van de grootste ijzererts-aders ter wereld. De ertsader is tachtig meter dik en vier kilometer lang, en loopt door tot pal onder het centrum.
Door de werkzaamheden gaat de stad verzakken en daarom moet Kiruna verhuizen: drie kilometer naar het oosten.
Voor de 23.000 inwoners wordt nu vervangende woonruimte gezocht. Het Zweedse staatsmijnbedrijf LKAB vergoedt per gesloopt huis de marktprijs plus 25 procent, of geeft bewoners gratis een nieuw huis in het nieuwe Kiruna.
Alle monumenten die van hout zijn, worden (in gedeelten) met enorme vrachtwagens verhuisd. Zo ook de schitterende roodbruine kerk in het centrum, opvallend vanwege de bijzondere architectuur met invloeden van zowel de Noorse staafkerk als van de Samische hutten.
Dat geldt niet voor het prachtige stenen stadhuis, dat niet te verplaatsen is. Het werd in 1962 gebouwd en in 1964 verkozen tot mooiste gebouw in Zweden, maar zal in 2018 gesloopt worden als het nieuwe stadhuis klaar is.
Bob bezocht Kiruna de afgelopen zomer (2016) en hij sprak diverse betrokkenen. Over deze ontwikkelingen heeft hij het uitgebreid gehad op één van onze clubavonden.

kiruna

Het nieuwe stadhuis in Kiruna (sinds 10 augustus 2018 in gebruik door de gemeente Kiruna)

(klik voor meer foto's)