terug naar Zweden


Rotstekeningen in Nämforsen en Tanum(S)kaart

 

Rotstekeningen zijn over de hele wereld te vinden. Bekend zijn de grotschilderingen in Frankrijk en Spanje.

In Scandinavië gaat het om afbeeldingen die in de granieten rotsoppervlakken zijn geslagen. Ze komen voor vanaf Denemarken tot het noordelijk gelegen Alta in Noorwegen.

De rotstekeningen in Scandinavië zijn gemaakt door jagers-verzamelaars en door boeren.

 

In grote lijnen zijn in het noorden van Scandinavië afbeeldingen van de jagers-verzamelaars te vinden. Ze zijn zelfs al in de Steentijd gemaakt en beelden elanden, boten en mensen uit, zoals de rotstekeningen bij de Nämforsen.

Meer info op de website: https://namforsen.com

logo

De rotstekeningen in het zuidelijk deel van Scandinavië zoals in Tanum en omgeving zijn voorstellingen van het leven in de bronstijd en gaan o.a. over leven en dood, vruchtbaarheid, rituelen, gereedschappen, boten en wapens. De rotstekeningen bij Tanum staan op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Op de website https://www.rotstekening.nl/introductie.html is in het Nederlands informatie te vinden over de rotstekeningen in Bohuslän en het museum in Tanum.

De Zweedse website van het museum bij Tanum is: https://www.vitlyckemuseum.semuseum

In een kort filmpje hebben we foto’s en video uit 2018 en 2019 over de rotstekeningen in Nämforsen en in Tanum samengevoegd en ook een filmpje uit 2012 over de Ekornavallen toegevoegd.

Marius en Jenny

Ook in Norrköping, in Himmelstadlund, zijn zo´n 1600 tekeningen te bezichtigen. 
In Näsaker (bij Nämforsen, zie hierboven) zijn er 2300 gevonden tijdens de aanleg van de waterkrachtcentrale (foto onder). 
Ook in Dalsland, in de buurt van Haverud, zijn deze "ristningar" in de rotsen gehakt.


terug naar Zweden