terug naar Zweden


Tännforsen (S)

De waterval Tännforsen in Åre kommun in Västra Jämtland is een van de grootste in Zweden. Hij is 60 meter breed en 38 meter hoog. Het water valt 32 meter loodrecht naar beneden.
In 1995 is de grootste hoeveelheid water gemeten. In het voorjaar viel toen 740 kubieke meter per seconde.

Na een debat over het gebruiken van watervallen voor energieopwekking werd in 1940 besloten dat Tännforsen de komende 30 jaar niet zou worden gebruikt. In 1971 werd het gebied definitief natuurreservaat.

De waterval ligt in de rivier Indalsälv. Aan de bovenzijde wordt de rivier daar Tännsjö genoemd. Na de waterval komt het water in het meer Östra Noren.

De plek is te vinden langs de E14, van Åstersund richting Noorse grens, 12 km voorbij Duved. Het gebied is makkelijk toegankelijk. Er is zelfs een balkon gemaakt waarvandaan men de indrukwekkende watermassa kan bekijken.

's Winters is de waterval bevroren. Het is dan mogelijk achter het ijs, onder een uitstekende bergwand in een grot te komen. Van het ijs bouwt men ook een iglo. Die is zo groot dat er concerten en trouwerijen in kunnen plaatsvinden.

De natuur in de omgeving wordt sterk beïnvloed door de hoge luchtvochtigheid. Er groeien korstmossen en organismen die normaal gesproken in tropische gebieden voorkomen.

Tilly en Karel Jansen

20 februari 2011

 

   

 


terug naar Zweden