terug naar Zweden


Utvandrarnas (S)

In het midden van de 19e eeuw ging het in Zweden niet goed met de mensen. In de periode van 1840 tot 1930 besloten velen toen te emigreren naar het "nieuwe" land, de Verenigde Staten van Amerika.
In die periode vertrokken 55.000 Zweden.

Deze ingrijpende gebeurtenis is door de schrijver Vilhelm Moberg in 1949 op een prachtige manier beschreven in vier romans:
Utvandrarna
Invandrarna
Nybyggarna
Sista brevet till Sverige

  

Deze boeken vormden op hun beurt weer de inspiratie voor Benny Andersson en Björn Ulvaeus voor hun musical Kristina från Duvemåla die op 7 oktober 1995 in Malmö in premiére ging.

De meeste emigranten woonden in Småland, maar ook uit andere delen van Zweden vertrokken mensen.

Op diverse plaatsen zijn bezienswaardigheden over deze emigratiegolf te zien. In Småland is de route die de mensen aflegden naar de havenplaats Karlshamn benoemd als Utvandrarnas Väg.

In Växjo is het Utvandrarnas Hus, een museum gewijd aan de emigranten en Vilhelm Moberg. In of bij dit museum vindt nog steeds jaarlijks een bijeenkomst plaats. Die wordt ook bezocht door nabestaanden van de oorspronkelijke emigranten die daarvoor uit Amerika overkomen.

   

In Karlshamn staat een beeld van een man en een vrouw dat de emigratie symboliseert. De man kijkt over de zee en de vrouw kijkt achterom.

   

Hoewel verreweg de meeste emigranten uit Småland vertrokken zijn er ook in andere delen van het land herinneringen aan de uittocht te vinden. In Östmark in Värmland tegen de Noorse grens werd bij de kerk in 1972 een gedenksteen geplaatst.

   

Deventer, 4 augustus 2010
Karel en Tilly Jansen


terug naar Zweden