De Muziek bij "Wandelen in Zweden"

De vele vragen over de muziek bij de presentatie 'Wandelen in Zweden' op 16 september 2011, hebben ervoor gezorgd dat wij meteen een stuk tekst daarvoor gemaakt hebben.

We noemen hierna enkele artiesten waarvan een substantieel deel van hun muziek te horen was.

Susanne Alfvengren

Deze zangeres van melodieuze liedjes heeft een eigen webside: www.susannealfvengren.se

Tijdens het introfilmpje, waarin foto's van plaatsen uit heel Zweden te zien waren, luisterde u naar ' Ängarna av Guld'.

Susanne vertaalde zelf de tekst van dit oorspronkelijk Engelstalige 'Fields of Gold'. In 1993 werd dat bekend door de uitvoering van Sting. In 1996 scoorde de Amerikaanse Eva Cassidy er een hit mee. In datzelfde jaar overleed zij, 33 jaar oud, aan kanker. Zoek op internet naar 'Fields of Gold' en u vindt verschillende YouTube-filmpjes.

In het deel over Omberg hoorde u Susanna weer, nu met 'Kyssande vind'. Hiervoor schreef zij zelf de muziek.

Beide liedjes haalden wij van het dubbelalbum 'Bortom tid och rum', een verzamelalbum dat in 2009 is uitgegeven en dat wij ook in dat jaar op goed geluk kochten. Het bleek een prachtig album.

Ulf Lundell

Ulf Lundell schrijft zijn meeste liedjes zelf. Hij wisselt ruige stukken af met heel gevoelige.

Zijn website: www.ulflundell.com

Tijdens het deel Stenshuvud klonk de stem van Ulf Lundell die zijn in Zweden zeer bekende ' Öppna Landskap' zong. Dit is één van de gevoelige liedjes van deze zanger. Hij woont in Kivik, pal ten noorden van Stenshuvud. Hij zingt dat hij zich het beste voelt in het open landschap. Bij de zee wil hij wonen. (Jag trivs bäst i Öppna landskap, nära havet vill jag bo).

Wij haalden dit nummer van de cd Kär och galen die we al vele jaren geleden hebben gekocht.

Dan Gisen Malmquist

Deze instrumentalist maakt heel bijzondere muziek.

Zie: gisen.se

Voor het stukje over Vakämyr (het in 1992 door brand getroffen gebied) met zijn spookachtige aanzien vonden we het stuk Vattenringar van de gelijknamige cd van Dan Gisen Malmquist precies de juiste omlijsting.

Deze cd hebben wij ooit een keer in Nederland gevonden in een winkel van Plato.

Van dezelfde cd gebruikten we Lerkrukan en Stora Skuggan bij Säderösen.

Ook bij Tiveden hebben we gebruikgemaakt van Dan Gisen Malmquist om sfeer te maken. Het nummer Spegling van de cd Nattljus heeft u daar gehoord.

Åsa Jinder

Ăsa is officieel Zweeds speelman. Zij schrijft veel stukken en speelt viool, nyckelharpa, piano en waarschijnlijk nog wel meer instrumenten.

Zie ook: www.asajinder.com

We hebben een flink aantal van haar cd's in onze verzameling en veel van de muziek is goed bruikbaar bij beeld.

We gebruikten bij Söderösen Älvorna dansar en bij Tiveden Kärlek van haar.

Filarfolket

De gelegenheidsgroep Filarfolket, die volksmuziek maakte, bestaat niet meer. Ze kwamen uit Malmö.

CD's vergaan echter niet. Wij gebruikten van Vintervals, de enige cd die wij van ze hebben meerdere stukken.

Bij SöderĂ„sen waren dat Svalan-Bosse Bosses Marsch en Vintervalsen.

Bij Borgsjön (het laatste filmpje) Cowboyhalling en nog een keer Svalan-Bosse Bosses Marsch.

Frifot

Van dit Zweedse trio hebben wij een enkel nummer op een cd met verzamelde Scandinavische stukken.

U hoorde I Denna Ljuva Sommartid, gezongen door Lena Willemark, bijgestaan door Ale Möller (harp) en Per Gudmundsson (fluit). Dit lied klonk bij Omberg.

One More Time

In de jaren 80 van de vorige eeuw vormde de zoon van Benny Andersson, Peter Grönvall o.a. met zijn echtgenote Nanne de groep One More Time. In Nederland zijn ze nooit heel erg bekend geworden buiten een enkele hit.

Het album Den Vilda bevat een stuk met heel theatrale muziek en die gebruikten we bij het gebied Taxås, ten noorden van Ălmhult.

Benny Andersson

Iedereen kent hem nog van ABBA. Daarna is hij op muzikaal gebied nog steeds actief al horen we daar in Nederland niet zo veel van. Met zijn orkest BAO (Benny Anderssons maakt hij al jaren vrolijke muziek. De bekende zangeres Helen Sjäholm en de zanger Tommy Köberg maken ook deel uit van het gezelschap. In de zomermaanden toert het orkest door Zweden.

Zie www.bennyanderssonsorkester.se Er zijn ook heel veel YouTube filmpjes van optredens te vinden.

Bij de filmpjes van Ălmhult en Sveafallen klonk de muziek van Benny.

Er klonk nog meer muziek van Benny Andersson in de vorm van stukjes uit musicals. Hij schreef Chess en Kristina från Duvemåla. Uit de eerste gebruikten we muziek bij Gustafsfors en Kristina klonk bij Ălmhult.

Drottningholmmusiken en kleine stukjes

Tenslotte vermelden we dat we enkele stukken van Drottningholmmusiken hebben gebruikt De Zweedse componist Johan Helmich Roman schreef dit stuk ter gelegenheid van de opening van het theater bij het paleis Drottningholm.

Verder gebruikten we nog wat stukjes van enkele seconden van andere muziek. De steeds terugkerende melodie aan het begin van ieder filmpje (bij het beeld van de schoenen) was het begin van een liedje van de Zweedse zangeres Sanna: Där bor en sång.

Nog vragen? Mail naar jansenk@concepts.nl

Tilly en Karel Jansen