Agenda 


 

 

AGENDA

Scandinavische Vereniging Twente
(SVTwente)

Neem een abonnement op onze gratis Nieuwsbrief

Scandinavische
Evenementen, Kunst, Cultuur


Zweedse EP in kunstvorm

klik hier

andersons
Hejsan allihopa!

al 82% Voordekunst
klik hier


28 en 29 oktober

Nordic Days

in Cuijk

nordic

klik voor informatie


(TV)

ndr

ostseereport

Uitzending gemist?
In de "Rückschau" is alles terug te kijken.



 

 

lid

Alle bijeenkomsten zijn in:
STEFANS-HOF, Grotestraat 207 , Borne
aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Entree niet-leden en introducés: € 4,--

22 september

NOORDSE LANDSCHAPPEN

door

Geert van Boxtel

NOORDSE LANDSCHAPPEN uit Zweden en Noorwegen

Tijdens verlichting en romantiek ontstond in Noord-Europese landen een eigen praktijk van landschapsweergave die zich verder ontwikkelde onder invloed van internationale trends van romantiek, realisme, impressionisme en symbolisme.
Na verkenningen in Italië en Caspar David Friedrich’s oriëntatie op noordelijke landschappen, en beïnvloed door de Scholen van Düsseldorf en Barbizon, kwam men in de Scandinavische landen tot een geheel eigen landschapskunst. Parallel aan het ontstaan van een nieuw cultureel bewustzijn in de opkomende moderne burgerlijke naties leidde dit tot expliciet nationale landschappen, waarvan invloed uitging naar symbolistische en expressionistische kunst in o.a. Duitsland en Canada.

Een dia lezing door Geert van Boxtel.

 

boxtel

boxtel 

13 oktober

Noorderlicht & Noord-Noorwegen

 door

Marjan Spijkers

Noorderlicht

Velen dromen ervan het ooit te zien. Jij ook? Grijsgroene bogen, wit-, roze- en groengekleurde wapperende gordijnen die hoog boven je hoofd uit torenen en die je in adembenemende verwondering achterlaten. Ervaren hoe oorverdovend stilte kan zijn van een door de natuur geregisseerd schouwspel. Is het echt alleen maar een kwestie van geluk als je het waarneemt? Of kun je je kans vergroten?

In deze lezing laat Marjan Spijkers aan de hand van eigen foto’s zien hoe indrukwekkend dit natuurverschijnsel kan zijn. Op een toegankelijke manier legt ze uit hoe noorderlicht ontstaat en hoe je je kans kunt vergroten het te zien. Ook onderzoek en volksverhalen komen aan bod want dit bijzondere fenomeen houdt ons mensen al vele eeuwen bezig.
Vrijwel al Marjans noorderlichtfoto’s zijn in Noord-Noorwegen gemaakt. Voor de Scandinavische Vereniging Twente toont Marjan op speciaal verzoek ook beelden van wat er overdag zoal te zien is en deelt ze haar belevenissen.

Over Marjan

Marjan Spijkers (1969) is de schrijver en fotograaf achter Noorderlicht.tips – onderdeel van Noorderlicht en meer. ‘Overdonderend en betoverend, dat is voor mij het beleven van noorderlicht. In 2011 zag ik het voor het eerst en heb het sindsdien al honderden keren mogen zien. Fantastisch vind ik het om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van dit bijzondere natuurverschijnsel. Dit doe ik met foto’s, blogs, of het delen van relevante kennis om je eigen kans groter te maken via Noorderlicht.tips. Bovendien ben ik beschikbaar als noorderlichtgids en voor leuke lezingen. In 1995 rondde ik mijn studie Scandinavische talen af met specialisaties in de poolgebieden en volksverhalen. Ik spreek vloeiend Noors en heb in communicatie- en marketingfuncties gewerkt. Ik was een van de oprichters van de reisorganisatie Fru Amundsen en tien jaar lang organiseerde en begeleidde ik zeer succesvolle en bekroonde kleinschalige noorderlichtreizen.’


www.noorderlicht.tips

noorderlicht

 

10 november

 

Finland en Karelië

door

Gerard Rijerse

Finland en Karelië

In 1807 was Finland als grootvorstendom deel gaan uitmaken van het grote Russische rijk. Oost Karelië was ook daarvoor al deel van Rusland. De Russisch Orthodoxe kerk was er dominant, in Finland was dat de Lutherse.
Veel Finnen voelden zich verwant met de Oost Kareliërs. Oost Karelië was het gebied waar de meeste verhalen uit de Kalevala waren verzameld en daar werd een Fins dialect gesproken.
Toen Finland in 1917 onafhankelijkheid kreeg van Lenin waren de grenzen van Finland getrokken langs de grenzen van het grootvorstendom. Veel Finnen waren van mening, dat ook Oost Karelië bij Finland zou moeten komen. In de periode 1918-1922 zijn er dan ook pogingen geweest om Oost Karelië, en meer dan dat zelfs, bij Finland te voegen. In 1941 is dat nog eens geprobeerd. Finland is wel een eind gekomen maar uiteindelijk hadden die veroveringen geen succes. Finland is na WO II bij het vredesverdrag met de Sovjet Unie zelfs een derde van zijn grondgebied kwijtgeraakt. Bij dat vredesverdrag is ook bepaald dat Finland neutraal moest blijven.
Gerard Rijerse (oud VNF-secretaris) zal tijdens deze lezing ingaan op de geschiedenis van Oost Karelië, en in dat verband meer in het algemeen op de relatie Rusland-Finland en het recente lidmaatschap van Finland van de NAVO. Ook zal aandacht worden gegeven aan Estland. In de tijd van de Russische Burgeroorlog was er namelijk een relatie met het Witte Leger, Mannerheim en Estland.

karelie

karelie

8 december

Reis door Lapland

door

Marius en Jenny van Lienden

Nazomeren in het kleurrijke noorden

Op 8 december nemen ze u mee op een kleurrijke reis in de nazomer, herfst en winter. U ziet de goudgele fjell, de blauwe kust, het groene noorderlicht en de witte sneeuw in het midden en noorden van Zweden en Noorwegen. 
 
De reis voert via het Deense Kattegat en het Vänern naar de rendieren bij Idre en Flatruet. Verder langs Vilhelmina westwaarts naar de Noorse Vikna-eilanden. Dan in de winter op pad naar de Noorse sneeuw bij Nesbyen. 

la[pland

12 januari

Wandelen over het Olavspad

door

Alleke Wieringa

Op zoek naar de herkomst van het mooie pelgrimsteken, dat we gaan volgen op onze trektocht door Noorwegen, stuitte ik op een onderzoek uit 2008, uitgevoerd in opdracht van de Noorse regering:  På livets vei, Pilegrimsmotivet – et nasjonalt utviklingsprosjekt.  ‘Op de weg van het leven, een nationaal ontwikkelingsproject’.

Naast interessante tekst over de hernieuwde opleving en ontwikkeling van de pelgrimsroutes in Noorwegen, vind je er mooie foto’s en prachtige citaten in. Dit is er één van:

Loop niet voor me uit, misschien volg ik je niet,
Loop niet achter me, want misschien weet ik de weg niet,
Loop naast me en wees slechts mijn vriend
Albert Camus

In drie eenvoudige zinnen gezegd hoe je met elkaar optrekt. De één niet sneller dan de ander, maar samen in een vriendschappelijk tempo. Afstemmend op elkaars mogelijkheden en onmogelijkheden.

Let op elkaar

Ik schreef al over de zegen die we meekregen in Oslo. Naast die zegen kregen we ook een dringend advies: let op elkaar en zorg voor elkaar als je onderweg bent.
De groep, waarmee ik destijds liep, heeft dat in de oren geknoopt: we wachtten op elkaar als er iemand te ver achterop was geraakt, we hielpen elkaar met looptechnieken, we lieten elkaar vrij als er iemand een dag niet mee kon lopen, en we wezen elkaar op de mooie dingen. Op de makkelijke stukken hadden we tijd om met elkaar te praten en elkaar beter te leren kennen. Later hoorden we van de reisbegeleidster dat ze toch niet zo heel vaak een zorgzame groep had meegemaakt. Veel deelnemers kozen voor zichzelf, liepen hun stuk en zagen het dan wel weer.
 

olavspad

alavsleden

alavs

olavspad

9 februari

A. Algemene Ledenvergadering

B. Na de pauze:

Informatie volgt

8 maart

Informatie volgt

12 april

Informatie volgt

3 mei

Informatie volgt

 

 

 

 

 

Wilt u reageren?

Schrijf in het "Ledencontact"