SCANDINAVISCHE VERENIGING TWENTE

Bericht van de voorzitter
Feestmaand december
- Adventskalender 2022
- Hávámal, spreuken van de vikingen
Volgende bijeenkomsten

Van de voorzitter

De laatste bijeenkomst van het jaar is bij de SVTwente al tientallen jaren gereserveerd voor de Luciaviering. In 2020 en 2021 zijn er in december geen bijeenkomsten geweest in verband met de toen heersende pandemie. In 2019 was het bezoekersaantal erg laag en de kosten waren niet bepaald in overeenstemming daarmee.
In de Algemene Ledenvergadering van 2020 werd aangekondigd dat het bestuur zou gaan nadenken over een andere opzet van deze traditie. Pas dit jaar werd dat weer actueel en bovendien geldt nog steeds een dreiging van een nieuwe uitbraak van het virus.
Overleg met betrokken leden heeft ertoe geleid dat er geen traditionele Luciaviering met de tåg en met kinderen zal worden georganiseerd. Wat dan wel? Dat leest u hieronder. Ik hoop dat vele leden naar de Stefans-Hof zullen komen.
Tot ziens,
Karel Jansen, voorzitter

lucia

STEFANS-HOF, Grotestraat 207 , Borne
aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Entree niet-leden en introducés: € 4,--
Voor informatie, afmelden, hulp, noodgevallen: tel. 06 22 80 99 51

Vrijdag 9 december 2022
Feestmaand december

December is de feestmaand en die laten wij niet ongemerkt voorbijgaan. Dit jaar op vrijdag 9 december geen Lucia-activiteiten maar meer een kerstbijeenkomst met gebak en met glögg.
De zaal wordt passend versierd en er zal veel sfeer zijn. Bij kaarslicht wordt een kerstverhaal voorgelezen. Uiteraard is dat een Scandinavisch verhaal en het is geschreven door Selma Lagerlöf.

Bij binnenkomst kunt u koffie of thee meenemen. Er wordt geen entree gevraagd, maar de koffie is voor eigen rekening.
Na het verhaal (ongeveer 30 minuten) zal er glögg worden geschonken. Die hoeft u niet te betalen en het gebak kunt u van de schalen pakken zolang de voorraad strekt.
Na de pauze zal de stemming er wel goed inzitten en is het tijd voor een gezellige activiteit waaraan iedereen kan meedoen. We maken samen een wandeling door Scandinavië.
De zaal gaat open om 19:30 uur en uiterlijk om 21:45 uur moeten we de versieringen weer gaan opruimen.

U komt toch ook?

lucia

Adventskalender 2022

Op 1 december start weer een Adventskalender. Iedere dag van 1 t/m 24 december kan een deurtje open gemaakt worden.

Vanaf de beginpagina van de website gaat u naar deze zeer bijzondere kalender (of klik op onderstaande plaat).

Ook dit jaar is de adventskalender samengesteld door Ineke de Graaf.

De nu gebruikte afbeelding was van de eerste Zweedse "Barnens Adventskalender". Zie de beschrijving hieronder.

(In ons website Archief staan de eerder uitgegeven adventskalenders van Ineke).

advent

De eerste Zweedse adventskalender werd in 1934 gepubliceerd door de Swedish Girls' Scout Association. Hun leider had van Duitse familieleden een adventskalender voor haar kinderen gekregen. Toen kwam ze op het idee om een Zweedse versie te maken, die verkocht kon worden ten bate van deze vereniging.
De illustratie werd uitgevoerd door Aina Stenberg-Masolle, een bekende illustrator van kinderboeken en schilderes van ansichtkaarten.
De adventskalenders werden populair en tot 1964 illustreerde Aina Stenberg-Masolle ze elk jaar.

Bronvermelding: Naturens Hus Bloggen
Meer Adventskalenders van Aina Stenberg-Masolle zijn te zien in het DigitaltMuseum

Hávámal, spreuken van de vikingen

Hávámal is het tweede gedicht uit een verzameling goden- en heldenliederen die rond het midden van de dertiende eeuw in IJsland werd samengesteld en bekend geworden is als Lied-Edda.

Deze spreuken zijn meer dan 1000 jaar oud en stammen uit de Vikingtijd.

Hier zijn weer drie spreuken uit "de beroemde Noordse handleiding voor het dagelijks leven".

Een vriendelijk onthaal

Water heeft nodig
wie mee komt eten,
een handdoek en woorden van welkom,
zo mogelijk ook
een vriend'lijk onthaal,
ruimte voor woord en wederwoord.

De bagage van de reiziger

Verstand heeft nodig
wie verre reizen maakt,
thuis is alles maar makkelijk;
lachwekkend de man
die met wijzen omgaat
maar zelf geen wijsheid bezit.

Verstand

Laat je niet voorstaan
op je verstand,
houd je altijd in!
Als je waakzaam en zwijgzaam
een woning bezoekt,
zal het je zelden vergaan.
Nooit krijgt een mens
een bestendiger vriend
dan een goed verstand.

Vertaling: Paula Vermeyden. Uitgever: Gudrun (ISBN 9979-856-17-3)
habamal

In komende Nieuwsbrieven worden enkele van zulke wijsheden vermeld, naar een idee van Margareta Rozendaal.

Nog een wijsheid van de Vikingen:

Árinni kennir illur ræðari. – Een slechte roeier geeft de roeispaan de schuld.

Volgende bijeenkomsten

13 januari, 10 februari, 10 maart, 14 april (Pasen op 9 en 10 april), 12 mei

Natuurlijk alles onder voorbehoud.

kerstkaart

Wilt u reageren?

Schrijf in het "Ledencontact" of gebruik het Berichtenformulier.

Scandinavische Vereniging Twente

Website: