SCANDINAVISCHE VERENIGING TWENTE

- Mijn eerste indrukken van Zweden
- Sankt Hans viering

Van de voorzitter

Dit stukje schrijf ik in onze caravan. Die staat op een kleine camping in Epen, als ik uit het raam kijk zie ik het Limburgse heuvelland. Eerder op deze da hebben we wat kilometers gewandeld. Toen was het droog maar nu valt er een bui.

Het leukste van een caravan zijn de wielen. Die maken het mogelijk om hem steeds op een andere camping neer te zetten.
Ik denk dan aan de vele mooie uitzichten die we in de vele vakanties die we in Scandinavië doorbrachten. Die we hebben gezien uit steeds hetzelfde raam. Dat zijn onvergetelijke herinneringen. Als we binnenkort weer thuis zijn gaan we nog maar eens de foto's bekijken.

En stilletjes hopen we dat we volgend jaar weer nieuwe foto's kunnen maken.

Karel Jansen

kamperen

Jelling aan de Jelling Sø, Denemarken 2016.

Mijn eerste indrukken van Zweden in 6 delen door Carl-Doen ten Cate

Deel 2

Het is augustus 2008. Ik heb het inderdaad hier naar mijn zin. De laatste maanden spelen voor mij zich af of in de flat, of in Ursula's zomerhuisje. De accommodatie is niet top. Het huisje heeft 2 kamers met in totaal 32 vierkante meter. Er is geen stromend water. Er is geen afvoer. Er is geen badkamer. Er is geen toilet. Er is wel een keuken met oven, kookplaten en magnetron. Binnen 100 meter is er een toiletgebouw waar men zich kan douchen. Er zijn mensen die wekenlang met veel plezier in dit complex verblijven.

Zo'n complex wordt ‘koloni’ genoemd, met klemtoon op de laatste lettergreep. Er zijn meer dan 150 van die huisjes, en die liggen aan een straat met een groentenaam. Zo woont Ursula aan de Aardappelweg (Potatisväg) 3, maar je hebt ook de Aspergeweg, Koolweg, Tomaatweg enz.
De tuin  behoeft onderhoud. Vandaar dat we eigenlijk niet meer dan 3 dagen in de flat kunnen zijn. De rozen, margrieten, afrikaantjes en de rest, zoals het grasveld hebben veel onderhoud nodig. De grond is ongelijk, de onderlaag is van klei met veel steentjes met bovenop wat tuinaarde. Het kost jaren eer alles egaal is. Afgelopen jaar zijn er kanalen gegraven om overtollig water af te voeren. Door de klei bleef het  water liggen.

Het is genieten als je in de zon (soms met parasol) op plankier (altaan) zit. Samen ontbijten, lunchen of koffiedrinken. Soms met een glaasje wijn of een glaasje Norrlands guld of Perlenbacher bier met 2,8% alcohol. (Echte Grolsch 5% kan alleen in staatsslijterij (systembolaget) gehaald worden; bier van meer dan 2,8% is ontmoedigend duur).
En 's avonds kunnen we televisie kijken. Toen een van de buren met de antenne hielp, ging de goot kapot en viel hij naar beneden. Het liep gelukkig goed af, maar vanaf het dak kon ik alleen hulpeloos toekijken. Na een kwartier had z'n gezicht weer een normale kleur en had hij wat blauwe plekken. "Toevallig" kwam er toen iemand langs, die een deel van de kapotte goot eruit zaagde en een nieuw stuk ertussen zette. En hij wou er niets voor hebben. Maar als we hem treffen krijgt hij alsnog een fles wijn.

Gustav, een kleinkind van Ursula van 7 jaar kwam een dag op bezoek. Ik heb toen een DVD gehuurd, maar ik had geen legitimatie bij me. Alleen het pasje van de Postbank, en een IKEA Family kaart, die ik in Hengelo gehaald had. Met de IKEA kaart kon ik huren, terwijl ze in Zweden bij IKEA m'n kaart niet kunnen lezen.

Met deze zomerse indrukken sluit ik af. Hartelijke groeten van Doen en Ursula

doen carl

Sankt Hans viering

Vrijdag 25 juni j.l. waren we weer te gast bij Karin en Doeko ter gelegenheid van de viering van Midsommar/Sankt Hans.
Het was zoals van ouds een heel gezellige bijeenkomst rondom het vuur, met wel 20 deelnemers. De leden hadden er duidelijk behoefte aan om na de coronastilte elkaar weer eens te zien.

Er werd een mooie midsommarstång met heel veel bloemen gemaakt. Die werd daarna vakkundig in de grond gezet.
De dames hadden een bloemenkrans op het hoofd wat echt hoort bij de traditionele Midsommarviering.

De gebruikelijke tipspromenad ging dit jaar over "Helsinki". We zijn tenslotte een Scandinavische vereniging.
Doeko en Karin hadden leuke prijsjes voor de mensen met de meeste goede antwoorden en uiteraard ook weer een poedelprijs.

Het heerlijke 3-gangen diner (met o.a. nieuwe aardappeltjes) was weer perfect verzorgd.

Tenslotte droeg Henk Rozendaal een spannend sprookje voor.
Al met al was het een zeer geslaagde bijeenkomst.

Karin en Doeko, heel hartelijk bedankt voor deze fantastische Midsommar-Sankt Hans viering.

midsommar

Een uitgebreide fotoreportage is op de website aanwezig.

Reageren kan ook via "Ledencontact" of gebruik het Berichtenformulier.

Scandinavische Vereniging Twente

Website: