SCANDINAVISCHE VERENIGING TWENTE

brug

Nieuwsbrief mei 2021

Van de voorzitter

In de vorige nieuwsbrief schreef ik over voorjaarservaringen in Zweden. Inmiddels begint de zomer al bijna. Dat is voor mij het mooiste jaargetijde om Scandinavië te bezoeken. De bijna oneindige avonden (licht tot na 23 uur en als je ver genoeg gaat nog langer) zijn betoverend.

Voorlopig moeten we genoegen nemen met herinneringen. Foto’s kijken is ook heel leuk. Deze aflevering van onze nieuwsbrief bevat weer wat bijdragen van leden.
Zo proberen we u wat leesplezier te bezorgen en misschien nog wat meer. Dit voorwoord houd ik daarom maar kort, dan kunt u door naar een volgend stukje. Ik wil graag afsluiten met ‘tot ziens’ en dat is vooral een wens.

Karel Jansen

De stad Kiruna verhuist

Enige tijd geleden heb ik u in een presentatie voor de SVT verteld over de verhuizing van de stad Kiruna in het noorden van Zweden, die noodzakelijk was geworden door de oprukkende ijzerertsmijn naast en onder de stad.

Na mijn laatste bezoek aan Kiruna in de zomer van 2019, was ik door de omstandigheden niet meer in de gelegenheid Zweden te bezoeken. Maar de ontwikkelingen gaan door en die blijf ik volgen door een regelmatig bezoek aan de website van de stad: https://kiruna.se

Enige kennis van het Zweeds is dan wel handig, de foto’s op de site zijn wel heel interessant. Helaas mogen wij die niet tonen, maar ik zal enkele links opnemen zodat u ze gemakkelijk kunt vinden. De foto’s bij dit artikel zijn alle eigen foto’s.

kiruna

Het nieuwe stadhuis, met de naam Kristallen, staat in het nieuwe centrum van de stad. Het is een rond gebouw, eind 2018 opgeleverd en door de LKAB overgedragen aan de gemeente. In november 2018 is het stadhuis officieel ingewijd door Koning Carl Gustav van Zweden. Helaas had men verzuimd daarbij een vertegenwoordiging van de Samen uit te nodigen (Kiruna is de hoofdstad van de Zweeds Samische bevolking, en het nieuwe stadhuis biedt onderkomen aan het Samisch museum in Kiruna). Het is begrijpelijk dat deze bevolkingsgroep zich hiermee zeer te kort gedaan voelde. Inmiddels is het stadhuis in gebruik genomen en is het oude stadhuis afgebroken.

kiruna

De klokkentoren die vroeger op het oude stadhuis stond, heeft nu naast het nieuwe stadhuis een plaats gekregen, en is daarmee het symbool van de hele verhuizing geworden.

kiruna

In de directe omgeving van het stadhuis wordt nu het nieuwe stadscentrum verder ontwikkeld. Er worden winkels gebouwd, een hotel, een cultureel centrum met bibliotheek en bioscoop, en een sportcentrum met binnenzwembad. Verder zijn ook diverse appartementwoningen voorzien. De verwachting is dat dit binnen een á twee jaar opgeleverd kan worden. Een overzichtsfoto hiervan staat op https://kiruna.se/stadsomvandling
Hierop zijn ook verschillende gebouwen die nog gebouwd gaan worden, dan wel verplaatst kunnen worden, zoals de kerk, aangegeven. Ook zullen verschillende kenmerkende gebouwen die behouden worden, verplaatst worden naar de westkant van de stad, nabij het tijdelijke station aan de spoorlijn naar Narvik. Verschillende gebouwen die in opdracht van LKAB verplaatst gaan worden staan op:

Dergelijke transporten kunnen spectaculair zijn, als grote diepladers enorme gebouwen vervoeren.

Verder worden op diverse plaatsen in en om de stad eengezinswoningen gebouwd, zowel voor huur als verkoop. Ook zijn er kavels beschikbaar voor mensen die een woning in eigen beheer willen bouwen. Het laten bouwen van een systeemwoning is vrij populair onder huiseigenaren, dit gaat snel en is goed betaalbaar. Voor huurders worden zowel appartementen als eengezinswoningen gebouwd, die door de woningcorporatie van de LKAB worden verhuurd.

Bob Verschoor

Van de webmastersvt

Was het voor u ook zo verslavend om naar de beelden van de  "The Great Moose Walk” te kijken?  Wat hebben we genoten.

En we zagen niet alleen elanden, maar ook:
- rendieren - kraanvogels - bevers - vossen - korhoenders - oeverlopers - Canadese ganzen - wilde zwanen - wilde eenden - en nog meer eendensoorten -

Weet u welke eendensoorten dat waren? Wat heeft u nog meer gezien? Graag hoor ik dat om op onze eigen website een compleet beeld te schetsen van deze "Great Moose Walk”.

Het waren prachtige beelden met ’s avonds vanaf 9.30 uur de hoogtepunten van de dag.

De SVT (Sveriges Television) zorgt ervoor dat de hoogtepunten van deze hele periode van 18 april t/m 9 mei 2021 beschikbaar blijven op SVT Play (https://www.svtplay.se), en wel t/m 9 mei 2022.

Zo hebben we bijna een maand samen met de Sveriges Television doorgebracht in het schitterende Zweedse landschap. Zo was Zweden in deze corona tijd dichter bij dan we aanvankelijk dachten.

eland

Deze nieuwsbrief vindt u ook altijd op onze website www.svtwente.nl onder www.svtwente.nl/nieuwsbriefActueel.html

Reageren kan via "Ledencontact" of gebruik het Berichtenformulier.